
-
Elkészítési idő: 60 perc perc + 240 perc hűtés perc
-
22-24 cm-es tortaformához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Epres gyümölcstorta
Hozzávalók
Elkészítés
A torta alapja kicsit nehezebb, vajas piskóta, erre rétegezzük a csodás vaníliakrémet, az epret és persze az elmaradhatatlan zselét.
1. lépés
A piskótához a puha vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliával, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat is. Beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, és simára keverjük a masszát. Sütőpapírral bélelt aljú tortaformába simítjuk a masszát, és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Kivesszük a sütőből, és hagyjuk teljesen kihűlni.
2. lépés
Amíg sül a piskóta, elkészítjük a pudingot. Ehhez a tojássárgájákat simára keverjük a keményítővel, egy jó adag vaníliával (por vagy kivonat is lehet), felöntjük a hideg tejjel. Közepes lángon, állandó keverés mellett sűrű pudingot főzünk belőle. Kiszedjük egy lapos tálra, a tetejére műanyag fóliát nyomunk, és betesszük hűlni a hűtőbe.
3. lépés
A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd összedolgozzuk a kihűlt pudinggal.
4. lépés
A kihűlt piskótát kivesszük a tortagyűrűből, a formát megtisztítjuk, majd visszatesszük a piskótalapot az aljába. Eloszlatjuk rajta a vaníliakrémet, és betesszük a hűtőbe.
5. lépés
Kb. 30 perc dermedés után elkészíthetjük a zseléréteget a sütemény tetejére. Ehhez a tortazselé utasításai szerint járunk el. A zseléport elkeverjük egy kevés porcukorral, felöntjük a vízzel, és állandó keverés mellett 1 percig forraljuk. Levesszük a lángról, 10 percig hagyjuk hűlni. Ezalatt a torta tetején elhelyezzük a megtisztított epreket. Óvatosan leöntjük a zselével, és néhány óráig hagyjuk dermedni a hűtőben. Tálalás előtt hagyjuk felmelegedni, hogy szépen tudjuk leválasztani a tortaformát.
Tipp
Ha pedig szeretsz piskótatekercset készíteni, próbáld ki az epres charlotte tortát is.