
-
Elkészítési idő: 60 perc + 60 perc pihentetés = 120 perc
-
8 darabhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Fahéjas kalácstekercs
Hozzávalók
Elkészítés
Nem csak mutatós, de csodás íze is van.
1. lépés
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2. lépés
A liszthez adjuk a sót, a maradék porcukrot, a tojássárgájákat, a vaníliát és az élesztős tejet. Elkezdjük dagasztani a tésztát. 4-5 perc dagasztás után, több részletben hozzáadjuk a vajat. Mindig várjuk meg, amíg a tészta felveszi az előző adagot.
3. lépés
Ameddig kel a tészta, kikeverjük a töltelék hozzávalóit.
4. lépés
A megkelt tésztát 8 egyforma részre vágjuk, mindegyikből gombócot gömbölyítünk. Egyesével kinyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd feltekerjük. Hosszában kettévágjuk, kifordítjuk, és összetekerjük. Végül felcsavarjuk, a végét a sütemény aljához csípjük.A kalácsokat sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, ezután további 15 percig kelesztjük.
5. lépés
A tetejét megkenjük az elhabart tojással, megszórhatjuk dióval, végül pedig 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Tipp
Nagyon szeretem ezt a formázást, sós verzióban is lenyűgöző, a pestos kalács is így készül.