Fonott kalács

Hozzávalók

Elkészítés

kalács, kalács recept, kalács tészta, Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt,

Pár szelet finom kalács, egy kis vaj, lekvár vagy méz, és kész is a mennyei reggeli!

1. lépés
A kalács tésztájához a langyos tejet az élesztővel, a cukorral és 2-3 evőkanál liszttel elkeverjük, majd langyos helyen kb. 8–10 percig hagyjuk pihenni. A lisztet, a sót, a citromhéjat, a vajat (vagy margarint) elmorzsoljuk, ezután hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet és a tojások sárgáját.

2. lépés
Az így összedolgozott kalácstésztát addig dagasztjuk, amíg szép sima, fényes felülete lesz. A liszttel megszórt tésztát egy tálba tesszük, letakarjuk konyharuhával, majd langyos helyen kb. fél óra alatt a duplájára kelesztjük. Harminc perc elteltével még egyszer átdagasztjuk, majd újra megkelesztjük.

3. lépés
Ezt követően lisztezett deszkára borítjuk a kalácstésztát, de már nem gyúrjuk át, hanem 3 egyenlő darabra vágjuk. Harminc cm hosszú hengereket formálunk belőlük, majd a 3 szálat, mint a hajfonatot, összefonjuk.

4. lépés
Egy előkészített (ha szükséges, kikent és liszttel szórt) tepsire helyezzük. Megkenjük a tojással és jégcukorral díszítjük. Ezt követően ismét megkelesztjük, végül 170 fokos előmelegített sütőben, kb. 35–40 perc alatt szép pirosra sütjük a fonott kalácsot. (Légkeveréses sütőben 150 fokon sütjük.)



Tipp

Érdemes kipróbálni a sonkával és tojással töltött fonott kalácsot, és a marcipános Hokkaido-kalácsot is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!

Süti beállítások