
-
Elkészítési idő: 60 perc + 90 perc pihentetés = 150 perc
-
1 kenyérhez
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Foszlós fügés kenyérke
Hozzávalók
Elkészítés
A puha tészta az aszalt fügétől és a diótól igazi ízbomba lesz.
1. lépés
Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, majd hagyjuk felfutni. Közben a lisztet a tálba mérjük, elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk a finomra reszelt narancshéjat, majd a cukros, élesztős tejet is. Alaposan megdagasztjuk. A dagasztás vége felé, több részletben beledolgozzuk a puha vajat, az aprított fügét és a vágott diót is.
2. lépés
Letakarva, meleg helyen, 1 órát kelesztjük.
3. lépés
A megkelt tésztát 6-8 egyforma részre vágjuk, és minden darabot külön-külön megformázunk. Ehhez a tészta széleit középre húzzuk, megfordítjuk és kis gombócokat gömbölyítünk. Ha szeretnénk, hogy a kis cipók fügére hasonlítsanak, a tetejüket még kissé sodorjuk meg, hogy kúpszerű alakot kapjunk.
4. lépés
Sütőpapírral bélelt kerek sütőformába helyezzük a tésztadarabokat jó ujjnyi távolságra egymástól. Újabb 30 percig kelesztjük. Sütés előtt a tetejüket megkenjük az elhabart tojással
5. lépés
180 fokra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt készre sütjük a kis cipónkat.
Tipp
A füge nagyon izgalmas alapanyag, amivel nem sütünk eleget. Próbáld ki a sós-édes fügés focacciát is!