Francia briós

Hozzávalók

Elkészítés

briós, Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt, péksüteményrecept,

Friss, házi készítésű péksütemény családi reggelikhez. Illata és íze is mennyei!

1. lépés
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, egy pici cukrot szórunk bele, és pár perc alatt felfuttatjuk. A péksütemény többi alapanyagával együtt egy tálba mérjük, és kidagasztjuk. A kész tésztát egy éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni.

2. lépés
Pihentetés után a tészta 2/3-át körülbelül 6 dkg-os darabokra vágjuk, a maradék egyharmadát pedig 2 dkg-os darabkákra. Tenyerünkkel a 6 dkg-os darabot csepp alakúra formázzuk, majd ujjunkkal lyukat nyomunk a közepébe, és belehelyezzük a 2 dkg-os tésztadarabot.(Elkészíthetjük egyben is: ehhez 7-8 dkg-os tésztadarabokat tépünk, ovális alakúra nyújtjuk, feltekerjük, és az így kapott rudat csigaalakban feltekerjük.)

3. lépés
Az így elkészített briósokat nagyobb méretű muffinformába helyezzük, a tetejüket tojással megkenjük, és 30 percig kelesztjük. Kelesztés után újra átkenjük tojással a sütik tetejét és szélüket ollóval 3 helyen bevágjuk.

4. lépés
A briósokat 190 fokra előmelegített sütőben 15–20 percig sütjük. (Légkeveréses sütőben 170 fokon 15 percig sütjük.)



Tipp

Nagyon finom a fahéjas cukorral és a kakaós cukorral ízesített briós is. Ehhez a tésztadarabokat kinyújtjuk, lekenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk a fahéjas/kakaós cukorral. A tésztát ezután feltekerjük, és az így kapott tésztarudat csigaalakban feltekerjük. Ha szívesen kipróbálnál más házi péksüteményeket is, készítsd el ezt a mogyorós-kakaós csigát is!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!

Süti beállítások