
-
Elkészítési idő: 180 perc
-
kb. 40 darabhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Füstölt sajtos pogácsa
Hozzávalók
Elkészítés
Íme a pogácsa, aminek a tésztája tele van sajttal!
1. lépés:
A lisztet és a sót egy nagy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a hideg vajat. Az ujjbegyeinkkel vagy robotgép segítségével morzsásra dolgozzuk. Közben a langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2. lépés:
A lisztes alaphoz adjuk az élesztős tejet, a tojássárgáját, a tejfölt és a reszelt sajtot. Az alapanyagokból lágy tésztát dagasztunk, majd lefedve pihentetjük 30-45 percig.
3. lépés:
A pihentetett tésztát lisztezett munkalapon négyzet alakúra nyújtjuk. Képzeletben 3 részre osztjuk, és a széleket középre hajtjuk. Ezután a felső és alsó részt is középre hajtjuk. Fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percig pihentetjük a fagyasztóban. A hajtogatást még kétszer megismételjük.
4. lépés:
Az utolsó hajtogatás után pihentethetjük a hűtőben akár egy éjszakán át is a tésztát, de 1 óra múlva is felhasználható. Lisztezett munkalapon – a négyzet formát megtartva – kb. 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és éles késsel vagy pizzavágóval egyenlő négyzetekre vágjuk.
5. lépés:
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire soragoztatjuk, majd hagyjuk kelni 20-30 percig. A tetejüket megkenjük az elhabart tojással, majd megszórjuk a napraforgómaggal.
6. lépés:
200 fokra előmelegített sütőben 5 percig, majd 180 fokra visszavett hőmérsékleten további 10 percig sütjük.
Tipp
Ha tetszett a recept, próbáld ki a sonkás kockát is!