
-
Elkészítési idő: 75 perc + pihentetés perc
-
25x35 cm-es tepsihez
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Galaktobureko – görög grízes pite
Hozzávalók
Elkészítés
Csodás, szirupos, görög sütemény.
1. lépés
A tejet felforrósítjuk a sóval, finomra reszelt citromhéjjal, vaníliával és fahéjjal. Amikor már majdnem forr, hozzáöntjük a búzadarát, és közepes lángon, állandó keverés mellett tejbegrízt főzünk belőle. Elzárjuk alatta a tűzhelyet, és belekeverünk még 100 g puha vajat. Hagyjuk langyosra hűlni, közben néhányszor átkeverjük.
2. lépés
A tojásokhoz adjuk a cukrot, majd kemény habbá verjük. A tojáshabot a tejbegrízhez forgatjuk.
3. lépés
A maradék vajat megolvasztjuk, és egyesével megkenjük vele a réteslapokat. A lapok felét a tepsi aljába rétegezzük, érjenek túl a tepsi peremén kicsit (tehetünk alá sütőpapírt, így könnyebb a végén kiemelni). Ezután eloszlatjuk rajta a tojáshabos grízt. A túllógó részeket behajtjuk, végül ráhelyezzük a maradék, megkent lapokat is. A széleken behajtjuk. A sütemény tetejéte is jusson egy kevés vaj.
4. lépés
A tetejét éles késsel előre bevághatjuk, így könnyebb lesz a végén felszeletelni. Szórhatunk rá vágott mandulát vagy pisztáciát. 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 40-45 percig sütjük.
5. lépés
Amíg sül a sütemény, megfőzzük a cukorszirupot. Ehhez egy lábasba öntjük a cukrot, a vizet és a citromlevet. Közepes lángon sziruppá főzzük.
6. lépés
Amikor megsült a sütemény, kivesszük a sütőből, meglocsoljuk a sziruppal, majd visszatesszük a kikapcsolt sütőbe. Így még kap annyi hőt, hogy karamellizálódik kicsit a cukorszirup. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük, és tálaljuk.
Tipp
Ha szereted a citromos édességeket, próbáld ki a citromos darapudingot is, csodás nyári desszert!