Galaktobureko – görög grízes pite

Hozzávalók

Galaktobureko - görög grízes pite

Elkészítés

búzadarás recept, citromos sütemény, fahéjas sütemény, galaktobureko recept, görög édesség, görög pite, görög rétes, görög szirupos sütemény, grízes édesség, grízes pite, grízes recept, Nagyi Titka Étkezési búzadara, réteslap recept, rétestészta felhasználás, rétestészta sütemény, rétestésztás süti, szirupos sütemény, tejbegríz sütemény, tejbegrízes rétes, tejes sütemény, tejkrémes pite,

Csodás, szirupos, görög sütemény.

1. lépés
A tejet felforrósítjuk a sóval, finomra reszelt citromhéjjal, vaníliával és fahéjjal. Amikor már majdnem forr, hozzáöntjük a búzadarát, és közepes lángon, állandó keverés mellett tejbegrízt főzünk belőle. Elzárjuk alatta a tűzhelyet, és belekeverünk még 100 g puha vajat. Hagyjuk langyosra hűlni, közben néhányszor átkeverjük.

2. lépés
A tojásokhoz adjuk a cukrot, majd kemény habbá verjük. A tojáshabot a tejbegrízhez forgatjuk.

3. lépés
A maradék vajat megolvasztjuk, és egyesével megkenjük vele a réteslapokat. A lapok felét a tepsi aljába rétegezzük, érjenek túl a tepsi peremén kicsit (tehetünk alá sütőpapírt, így könnyebb a végén kiemelni). Ezután eloszlatjuk rajta a tojáshabos grízt. A túllógó részeket behajtjuk, végül ráhelyezzük a maradék, megkent lapokat is. A széleken behajtjuk. A sütemény tetejéte is jusson egy kevés vaj.

4. lépés
A tetejét éles késsel előre bevághatjuk, így könnyebb lesz a végén felszeletelni. Szórhatunk rá vágott mandulát vagy pisztáciát. 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 40-45 percig sütjük.

5. lépés
Amíg sül a sütemény, megfőzzük a cukorszirupot. Ehhez egy lábasba öntjük a cukrot, a vizet és a citromlevet. Közepes lángon sziruppá főzzük.

6. lépés
Amikor megsült a sütemény, kivesszük a sütőből, meglocsoljuk a sziruppal, majd visszatesszük a kikapcsolt sütőbe. Így még kap annyi hőt, hogy karamellizálódik kicsit a cukorszirup. Hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük, és tálaljuk.



Tipp

Ha szereted a citromos édességeket, próbáld ki a citromos darapudingot is, csodás nyári desszert!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!