
-
Elkészítési idő: 60 perc
-
60-80 db
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Gesztenyés holdacska
Hozzávalók
Elkészítés
Tökéletes őszi-téli aprósütemény, vendégváró finomság, amit karácsonykor is érdemes megsütni.
1. lépés
Amennyiben van késes robotgépünk, állítsuk össze abban a tésztát nyugodtan! Ha nincs, használjuk a kezünket. A hideg, felkockázott vajat az ujjbegyeinket használva összemorzsoljuk a porcukorral és csipetnyi sóval elkevert liszttel. Ha már morzsás állagú, mehet bele a tejföl és a vanília. Alaposan összegyúrjuk, kettéválasztjuk, és műanyag fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük 1-2 órára.
2. lépés
A tésztát átgyúrjuk, majd vékonyan belisztezett munkalapon 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk. Egy 5-6 cm-es átmérőjű, kör alakú szaggatóval kiszaggatjuk. Minden tésztakarika közepébe teszünk egy féldiónyi gesztenyemasszát. A tésztát félbehajtjuk, a széleit összecsípjük, elsimítjuk, és holdacska formájúvá formázzuk.
3. lépés
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a süteményeket, és 170 fokra előmelegített sütőben 11-12 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha a széle egy picit barnulni kezd. A forró aprósüteményeket meghempergetjük porcukorban. Lezárt dobozban sokáig eláll!
Tipp
Fontos, hogy a vaj tényleg vaj, a tejföl zsíros, a gesztenye jó minőségű, a narancs kezeletlen héjú legyen. Ha szívesen kísérletezel édes aprósüteményekkel, érdemes kipróbálni a hókiflit és a rugelachot is.