
-
Elkészítési idő: 90 perc + 60 perc hűtés = 150 perc
-
24 cm-es átmérőjű piteformához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Gombás quiche
Hozzávalók
Elkészítés
A klasszikus francia pite (quiche) gombás változata.
1. lépés
A kétféle lisztet elvegyítjük a kakukkfűvel és a sóval, majd hozzáadjuk a vajat és a tojást. Késes robotgép vagy az ujjbegyeink segítségével összemorzsoljuk, majd összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges, még néhány csepp hideg vizet adhatunk hozzá. Fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
2. lépés
A tésztát lisztezett (használjunk omlós tészta lisztet) munkalapon kinyújtjuk, a piteformába illesztjük, beleigazítjuk, végül a nyújtófát végiggörgetjük a tetején, ezzel levágva a túllógó részeket. Villával megszurkáljuk, és 30 percre a fagyasztóba tesszük.
3. lépés
Közben megcsináljuk a gombát. A felforrósított olaj és vaj keverékén megpirítjuk a feldarabolt gombát. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel, esetleg fokhagymával. Alaposan lepirítjuk. A végén egy kevés fehérbolt még löttyinthetünk rá.
4. lépés
A lehűtött tésztát vakra sütjük. Ehhez egy sütőpapírt helyezünk az omlós tészta tetejére, majd kitöltjük az egészet valamilyen pitenehezékkel (én rizst vagy lencsét szoktam hozzá használni). 15 percre a 180 fokos sütőbe tesszük sülni. Kivesszük, eltávolítjuk a pitesúlyt és a sütőpapírt, majd további 5 percre visszatoljuk sülni.
5. lépés
A vakra sütött pitelapon eloszlatjuk a gombát, majd megszórjuk a reszelt sajttal, végül pedig leöntjük a tojássárgájás-tejszínes keverékkel, amit egy kevés borssal, ízlés szerint még pici sóval és reszelt szerecsendióval ízesíthetünk.
6. lépés
Visszatesszük a 180 fokos sütőbe kb. 40-45 percre. Langyosan tálaljuk.
Tipp
Azért szeretem ezt a pitét, mert a sütés előtti nap már elkészíthetjük a tésztát, kihűthetjük a formában, illetve a gombát is készre süthetjük, így pillanatok alatt befejezhető. Ha tetszett a recept, próbáld ki az újhagymás pitét is.