Gombás quiche

Hozzávalók

Gombás quiche

Elkészítés

gombás pite, gombás recept, gombás sós sütemény, húsmentes quiche, húsmentes sós pite, Nagyi Titka Extra finom süteményliszt, Nagyi titka Omlós tészta süteményliszt, Nagyi titka omlós tészta süteményliszt - 1 kg, pite recept, qiuche recept, sajtos pite recept, sajtos sós pite, sajtos sütemény, sós lepény, sós pite recept, vegetáriánus pite, vegetáriánus quiche, zöldséges pite recept,

A klasszikus francia pite (quiche) gombás változata.

1. lépés
A kétféle lisztet elvegyítjük a kakukkfűvel és a sóval, majd hozzáadjuk a vajat és a tojást. Késes robotgép vagy az ujjbegyeink segítségével összemorzsoljuk, majd összegyúrjuk a tésztát. Ha szükséges, még néhány csepp hideg vizet adhatunk hozzá. Fóliába csomagoljuk, és 30 percre a hűtőbe tesszük.

2. lépés
A tésztát lisztezett (használjunk omlós tészta lisztet) munkalapon kinyújtjuk, a piteformába illesztjük, beleigazítjuk, végül a nyújtófát végiggörgetjük a tetején, ezzel levágva a túllógó részeket. Villával megszurkáljuk, és 30 percre a fagyasztóba tesszük.

3. lépés
Közben megcsináljuk a gombát. A felforrósított olaj és vaj keverékén megpirítjuk a feldarabolt gombát. Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, kakukkfűvel, esetleg fokhagymával. Alaposan lepirítjuk. A végén egy kevés fehérbolt még löttyinthetünk rá.

4. lépés
A lehűtött tésztát vakra sütjük. Ehhez egy sütőpapírt helyezünk az omlós tészta tetejére, majd kitöltjük az egészet valamilyen pitenehezékkel (én rizst vagy lencsét szoktam hozzá használni). 15 percre a 180 fokos sütőbe tesszük sülni. Kivesszük, eltávolítjuk a pitesúlyt és a sütőpapírt, majd további 5 percre visszatoljuk sülni.

5. lépés
A vakra sütött pitelapon eloszlatjuk a gombát, majd megszórjuk a reszelt sajttal, végül pedig leöntjük a tojássárgájás-tejszínes keverékkel, amit egy kevés borssal, ízlés szerint még pici sóval és reszelt szerecsendióval ízesíthetünk.

6. lépés
Visszatesszük a 180 fokos sütőbe kb. 40-45 percre. Langyosan tálaljuk.



Tipp

Azért szeretem ezt a pitét, mert a sütés előtti nap már elkészíthetjük a tésztát, kihűthetjük a formában, illetve a gombát is készre süthetjük, így pillanatok alatt befejezhető. Ha tetszett a recept, próbáld ki az újhagymás pitét is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!