
-
Elkészítési idő: 70 perc
-
6 db-hoz
-
Nehézségi fok: 4/5
-
Nyomtatás
Gőzgombóc
Hozzávalók
Elkészítés
Krémes, meleg szilvalekváros óriási gőzgombóc, igazi téli kedvenc!
1. lépés
A langyos vizet a cukorral és az élesztővel összekeverjük, majd szobahőmérsékleten állni hagyjuk, amíg felfut. A lisztet elkeverjük a sóval, a szobahőmérsékletű vajjal és az élesztős vízzel, majd alaposan összegyúrjuk. Húsz percig letakarva hagyjuk kelni a tésztát.
2. lépés
Ha megkelt, a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, gombócokat formázunk belőle, majd kör alakúra nyújtjuk úgy, hogy a közepe vastagabb maradjon. Mindegyikre egy evőkanál szilvalekvárt teszünk, majd a széleket körben összecsipkedve gombócokat formázunk belőle és 15 percig letakarva kelesztjük tovább.
3. lépés
Forrásban lévő víz fölé helyezünk egy lukacsos aljú edényt, vagy bambusz gőzölőt, és lefedve, 15 perc alatt készre gőzöljük. Tálaláskor a gőzgombóc tetejét locsoljuk meg olvasztott vajjal és szórjunk rá porcukorral elkevert mákot.
Tipp
A gőzgombóc akkor lesz jó, ha a lekvár nem túl híg, ezért érdemes inkább sűrű, szikkadt lekvárt használni. A kész gőzgombócot tálalhatjuk vaníliamártással vagy olvasztott csokoládéval meglocsolva és nagyon finom a gyümölcsraguval tálalt gőzgombóc is. Ha szereted a gombócokat, akkor készítsd el a tejfölben sült túrógombócot és a szilvás gombócot is.