
-
Elkészítési idő: 60 perc + 12-24 óra pihentetés perc
-
3 x 24 cm-es pizzához
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Grillezett pizza
Hozzávalók
Elkészítés
Ha már grillezünk a kertben vagy a teraszon, és nincs kedvünk felforrósítani a lakást, a pizzát is megsüthetjük kint kemence nélkül.
1. lépés
A lisztet elvegyítjük az élesztővel (a frisset belemorzsoljuk, a szárítottat beleforgatjuk) hozzádjuk a langyos vizet és az olajat. Alaposan megdagasztjuk. A dagasztás vége felé keverjük csak bele a sót. (A tészta lehet közepesen lágy, ne adjunk hozzá plusz lisztet.) Egy kiolajozott tálba tesszük, lefedjük szorosan egy fóliával, és a hűtőbe tesszük pihenni. Bent lehet 12, de akár 24 órát is nyugodtan.
2. lépés
A megkelt tésztát kivesszük a hűtőből, hagyjuk felmelegedni 1-2 óra alatt, ezután lisztezett munkalapra borítjuk. (A legjobb, ha Nagyi titka omlós tészta lisztet használunk hozzá, de búzadara és pizzaliszt keveréke is megfelelő.) 3 részre osztjuk, gombócot formázunk belőlük, és letakarva tovább pihentetjük, amíg szépen kétszeresére kel a tészta.
3. lépés
A megkelt gombócokat olajozott sütőpapíron kerekre nyomkodjuk, ezután a forró grillre tesszük. Ha átsült az alja, megfordítjuk, megkenjük fűszeres paradicsomszósszal, majd pedig megpakoljuk a tetszőleges feltétekkel. Lefedve további 5-8 percig sütjük. Ha van pizzakövünk, akkor azt előre hevítsük fel a grillsütőben. Ebben az esetben nem kell elősütnünk az első oldalt, rögtőn mehet a nagyon forró kőre a nyers tészta, majd a feltét.
Tipp
Elképesztő ízbomba válik a pizzából, ha fokhagymás olívaolajjal vékonyan megkenjük a kisült pizza szélét. Ha maradna ki tészta, készíts belőle ropogós pizzafalatokat!