Habos almás-krémsajtos pite

Hozzávalók

Habos almás-krémsajtos pite

Elkészítés

almás recept, almás-habos pite recept, édes pite recept, habos pite recept, krémsajtos pite recept, krémsajtos sütemény recept, krémsajtos töltelék, különleges almás pite recept, különleges pite recept, Nagyi titka pite recept, Nagyi titka süteményliszt recept, nagyon finom pite recept, pite recept, tojáshabos sütemény recept,

Minden habos süti kedvelő kedvence lesz garantáltan!

1. lépés

A kétféle lisztet összedolgozzuk a sütőporral, a cukorral és a felkockázott vajjal. Használhatjuk az ujjbegyeinket vagy késes robotgépet is. Amikor már morzsás az állaga, hozzáadjuk a tojássárgáját és egy kevés hideg vizet. A tésztát összegyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk, és a fagyasztóba tesszük 30-40 percre.

2. lépés

Az almákat megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Egy edényben a cukrot közepes lángon karamellizáljuk, amikor már elkezd szépen barnulni a karamell, levesszük a lángról, hozzáadjuk a vajat, elkeverjük, majd gyorsan az almát és a fahéjat is (érdemes egy nagy csipet sóval is meghinteni). Visszatesszük a lángra, és alacsony lángon addig pároljuk az almát, amíg krémes karamellréteg vonja be. Ne ijedjünk meg, ha kicsit összekapja az alma a cukrot, a hő és a nedvesség hatására szépen vissza fog olvadni.

3. lépés

A krémsajtot kikeverjük a tojássárgájákkal, a keményítővel, a porcukorral és a vaníliával.

4. lépés

A lehűtött, megszilárdult tésztát sütőpapíron kinyújtjuk (vagy lisztezett munkalapon, majd óvatosan átemeljük a papírra). A mérete kicsit legyen nagyobb a tepsiénél, hogy legyen majd egy pici pereme. Ezután a sütőpapírral együtt a tepsibe helyezzük. A papírt érdemes előre a tepsibe szabni. Az alját megszurkáljuk villával, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10 percre.

5. lépés

Az elősütött tésztalapot kivesszük, ha az oldala lecsúszutt még ki tudjuk igazítani egy villával. Rákenjük a krémsajtos réteget, majd erre a karamellizált almát. Visszatesszük kb. 40 percre a sütőbe.

6. lépés

Amíg sül a sütemény, a megmaradt 3 tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Ezután eldünthetjük, hogy csak egyszerűen a sütemény tetejére kenjük, vagy habzsákból nyumjuk rá. Válasszuk a szimpatikusabb módszert! A pitét kivesszük a sütőből, a hőmérsékletét 120 fokra mérsékeljük. A tetejére nyomjuk a tojáshabot, és visszatesszük 10-15 percre száradni. (A hab fehér marad, de én nagyon szeretem még sütés után megpirítani egy szakácsfáklyával, ettől lett barna, ha van ilyen eszközünk, érdemes kipróbálni, mert csodafinom lesz így a tojáshab.)



Tipp

Ezt a süteményt bizony a Rákóczi-túrós ihlette, de ugyanilyen kedvencem a habos-túrós is. Ha pedig épp nincs alma otthon, bátran elkészíthetjük körtével is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!

Süti beállítások