
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
40x25 cm-es tepsihez
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Habos-túrós sütemény
Hozzávalók
Elkészítés
Az egyik kedvenc túrós süteményünk sült tojáshabbal a tetején.
1. lépés
A tésztához a hozzávalókat az ujjbegyeink vagy késes robotgép segítségével összedolgozzuk. Ha összeállt, becsomagolva a fagyasztóba tesszük kb. 60 percre dermedni.
2. lépés
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket félretesszük a habhoz. Ha csak rögös túrót kapunk, érdemes áttörni szűrőn vagy botmixerrel átdolgozni, ha viszont kapunk krém- vagy leveles túrót, ez a lépés kimaradhat. Hozzáadjuk a krém további hozzávalóit, és alaposan összedolgozzuk.
3. lépés
A kihűtött tésztát átgyúrjuk, majd vékonyan lisztezett munkalapon kinyújtjuk. A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A legegyszerűbb, ha meg is hajtjuk úgy, hogy pontosan illeszkedjen bele. A kinyújtott tésztát ezután érdemes erre a sütőpapírra áttenni, majd így az egészet a tepsibe. Villával megszurkáljuk, ezután a 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
4. lépés
A krémet az elősütött tésztalapra simítjuk. További 25-30 percre visszatesszük sülni.
5. lépés
A tojásfehérjéket a cukorral együtt nagyon kemény habbá verjük. Ezt a sütési idő leteltével a sütemény tetejére simítjuk, vagy habzsákból rányomjuk. Közben a sütő hőmérsékletét 130-140 fokra mérsékeljük.
6. lépés
Visszatesszük 10-15 percre a sütőbe, hogy a tojáshab is kapjon hőkezelést. Közben folyamatosan figyeljük, ha szükséges vegyük alacsonyabbra a hőfokot, nehogy megégjen a teteje.
7. lépés
A sütemény akár már langyosan is szeletelhető.
Tipp
Nagyon szeretjük a klasszikus túrós süteményeket, próbáld ki a Rákóczi-túróst vagy a nagyon egyszerű citromos-túrós grízsütit is!