
-
Elkészítési idő: 180 perc
-
1 darab kenyérhez
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Hagymás-sajtos kenyér dagasztás nélkül
Hozzávalók
Elkészítés
Csodásan ízes, dagasztás nélküli kenyér recept.
1. lépés
A lisztet, a sót és a reszelt sajtot egy nagy tálban összevegyítjük. Közben egy másik edénybe kimérjük a langyon vizet, és belemorzsoljuk az élesztőt.
2. lépés
Egy serpenyőben néhány perc alatt megpirítjuk a vajon a vékony szeletekre vágott lila hagymát, a végén hozzáadjuk a balzsamecetet, és karamellizáljuk.
3. lépés
A lisztes keveréket, az élesztős vizet és a pirított hagymát összekeverjük egy spatulával. Amikor összeáll a tészta, még kb. 10-15 alkalommal a szélekről középre húzzuk a tésztát. Lefedve pihentetjük 60 percig.
4. lépés
A pihentetés után ismét a szélekről középre húzzuk a masszát a spatula segítségével. Visszatakarjuk, ezután újabb 30 perc kelesztés következik.
5. lépés
A kenyeret egy lefedhető vaslábasban, agyagedényben vagy fazékban sütjük ki. Ehhez az edényt betesszük melegedni a 240 fokos sütőbe.
6. lépés
A kenyértésztát alaposan lisztezett munkalapra borítjuk, a széleket középre húzzuk, és óvatos mozdulatokkal cipóvá formázzuk. A cipót egy sütőpapírra helyezzük (a hajtott része kerül alulra). A papírral együtt az előmelegített edénybe rakjuk, a tetejét bevágjuk, hogy tudjon felfelé emelkedni a cipó. Ezután a fokhagymát az olajba nyomjuk, és a keverékkel bekenegetjük a tészta tetejét.
7. lépés
Lefedve 30 percre a 240 fokos sütőbe tesszük. Ezután levesszük a fedőt, és további kb. 20 percre visszatoljuk a sütőbe.