
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
50-60 darabhoz
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Hógolyó
Hozzávalók
Elkészítés
Ellenállhatatlan édes falatok szilvalekvárral és marcipánnal töltve.
1. lépés
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, és a hideg, kockákra vágott vajjal elmorzsoljuk. A tejben elkeverjük a porcukrot az elmorzsolt élesztőt és a tojást, majd a keveréket a vajas liszthez adjuk. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd lefóliázva 1 órára hűtőbe tesszük.
2. lépés
A tésztát átgyúrjuk, és nagyon vékonyan lisztezett munkalapon 1-2 mm vastagságúra nyújtjuk. Egy 5 cm-es pogácsaszaggatóval köröket vágunk ki belőle. A körök közepébe teszünk egy kevés szilvalekvárt vagy marcipánt, majd a széleit összecsípjük, és a tenyerünk között meggömbölyítjük.
3. lépés
A golyókat sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk, és 160 fokra előmelegített sütőben kb. 13 perc alatt készre sütjük. (Légkeveréses sütőben 140 fokon sütjük kb. 10-11 percig.) Még melegen meghempergetjük vaníliás porcukorban.
Tipp
Bár van benne élesztő, nem kell keleszteni a tésztát. Azért van rá szükség, hogy könnyen kezelhető, rugalmas masszával tudjunk dolgozni. A szatmári szilvalekvárral egyszerűen ellenállhatatlan, de marcipánnal is készíthetjük. Hasonlóan szép, elegáns, hófehér aprósütemény a mandulás kifli is, azt a receptet is érdemes kipróbálni!