Hokkaido kalács

Hozzávalók

Elkészítés

hokkaido kalács, kalács recept, kelt tészta, Nagyi Titka Extra finom süteményliszt,

Ellenállhatatlan marcipános kalács, amiből érdemes egyből dupla adagot sütni.

1. lépés
A Hokkaido kalács tésztájához a lisztet a porélesztővel és a porcukorral egy nagy tálba tesszük. Hozzáadjuk a langyos tejet és tejszínt, a tojást, a vaníliakivonatot és a narancshéjat. Ruganyos tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva, meleg helyen kelesztjük kb. 60 percig.

2. lépés
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapon hosszúkás téglalap alakúra nyújtjuk, és 4 részre vágjuk. Ecset segítségével megkenjük a puha vajjal. A marcipánt nagy lyukú reszelőn lereszeljük, ezután a vajazott tésztára szórjuk. A téglalapok hosszabbik széléből egy-egy keskeny csíkot behajtunk, majd feltekerjük. A vajazott kenyérformába helyezzük őket a hajtott végükkel lefelé. Letakarva ismét kelesztjük 1 órán át.

3. lépés
A kalács tetejét vékonyan megkenjük elhabart tojással. 140 fokra előmelegített sütőben 40–45 perc alatt készre sütjük. (Érdemes alá tepsit tenni, nehogy a sütőbe folyjon az esetlegesen kicsepegő olvadt vaj.) A Hokkaido kalácsot langyosan kifordítjuk a formából. Porcukorral megszórjuk a tetejét tálalás előtt.



Tipp

Ízlés szerint variálhatjuk a Hokkaido kalács töltelékét. Marcipán helyett meghinthetjük fahéjas cukorral a vajat, de csokoládédarabokkal, aszalványokkal vagy akár magokkal is. A hagyományos fonott kalácsot és a szilvás-diós buktát is érdemes kipróbálni, ha szeretsz házi készítésű péksüteményekkel kísérletezni.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm