
-
Elkészítési idő: 100 perc
-
12 darabhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Húsos zsemle
Hozzávalók
Elkészítés
Mit kezdj a maradék sült hússal? Süss belőle zsömlét!
1. lépés:
A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd elmorzsoljuk benne a friss élesztőt, és hagyjuk, hogy néhány perc alatt felfusson. Közben egy nagy tálba mérjük a lisztet és a sót, hozzáadjuk a puha vajat, a tojást és az élesztős tejet. Ruganyos tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva, meleg helyen kelesztjük 40 percig.
2. lépés:
Amíg kel a tészta, a maradék sült húst felaprítjuk, és összekeverjük a lereszelt sajttal. Ha van a húsnak szaftja, abból is adjunk hozzá! (Vegetáriánusok használjanak lesütött gombát!)
3. lépés:
A megkelt tésztát 12 egyforma részre vágjuk, és minden darabot külön-külön megformázunk. Ehhez a tészta széleit középre húzzuk, megfordítjuk és kis gombócokat gömbölyítünk.
4. lépés:
A gombócokat elnyújtjuk, megtöltjük 2-3 evőkanál sajtos hússal, és a szélekkel betakarjuk. Összecsípjük a tésztát, és a sima oldalával felfelé, sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket 2-3 cm-es távolságra egymástól. Újabb 20 percig kelesztjük a megformázott süteményeket.
5. lépés:
A kelesztés után megkenjük a zsömlék tetejét elhabart tojással, alaposan megszórjuk napraforgómaggal, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 35 perc alatt készre sütjük. Langyosan tálaljuk!
Tipp
Ha szereted a hasonló recepteket, próbáld ki a csokis-áfonyás zsemlét is!