
-
Elkészítési idő: 60 perc + 240 perc hűtés perc
-
18-20 cm-es átmérőjű tortaformához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Joghurtos epertorta
Hozzávalók
Elkészítés
Vaníliás piskóta, könnyű és üde eperkrémmel.
1. lépés
A piskótához a puha vajat robotgép segítségével habosra keverjük a porcukorral és a vaníliával. A tojásokat elhabarjuk, és több részletben, állandó keverés mellett a vajas krémhez adjuk. Amikor az összes tojás elkeveredett, beleszitáljuk a lisztet. Simára keverjük, majd egy sütőpapírral bélelt gáztepsire simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 15 perc alatt készre sütjük a vajas piskótalapot.
2. lépés
A krémhez az epret összeturmixoljuk a cukorral, ezután felforraljuk. Közben a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. A felforrt gyümölcspürét levesszük a lángról, és feloldjuk benne a kicsavart zselatinlapokat. Hagyjuk langyosra hűlni, közben néhányszor megkeverjük. Amikor már langyos, elvegyítjük a joghurttal. A hideg habtejszínt közepes habbá verjük, végül ezt is a krémbe forgatjuk.
3. lépés
A kisült piskótából tortakarika segítségével kivágunk 2 egyforma lapot. Az egyiket a kapcsos tortaforma aljába fektetjük. Fontos, hogy jól zárjon a forma, különben szivároghat belőle a krém az elején. Az eperkrém felét a piskótalapra öntjük, és betesszük 30 percre a fagyasztóba. Amikor már kezd szilárdulni, óvatosan ráhelyezzük a másik piskótalapot is. (Ha nincs lehetőségünk fagyasztani, természetesen tehetjük a süteményt a sima hűtőbe is, csak akkor tovább kell hagynunk dermedni.)
4. lépés
30 perc után a második piskótalap tetejére öntjük a maradék krémet, és visszatesszük a hűtőbe. Már csak a zselé hiányzik a tetejéről, ennek akkor kezdjünk neki, ha teljesen megszilárdult a tortánk.
5. lépés
A sütemény tetején elrendezzük a megtisztított epreket. A tortazselét elkeverjük egy kevés cukorral és vízzel, majd 1 percig forraljuk. 10 percig hagyjuk hűlni, mielőtt a torta tetejére öntenénk. (Ha kicsit különlegesebbé szeretnénk tenni, adjunk a vízhez egy kevés bodzaszörpöt!)
6. lépés
A zseléréteg már gyorsan megszilárdul a hűtőben, ezt már ne fagyasszuk! Amint késznek ítéljük, hagyjuk szobahőmérsékleten kicsit felmelegedni a tortát, majd óvatosan válasszuk le róla a tortakarikát, és már tálalhatjuk is.
Tipp
Bevallom, nekem ezek a kedvenc süteményeim, próbáld ki az epres túrótortát is!