Kalács gazdagon

Hozzávalók

Elkészítés

édes kalács recept, egyszerű kalács recept, finom kalács recept, finom kelt tészta, kalács fonás nélkül, kalács recept, kelt tészta, mandulás kalács, Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt,

Ez a kalács fonás nélkül is az ünnepi asztal dísze lehet!

1. lépés:
Az élesztot egy kevés cukros, langyos tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk.

2. lépés:
A liszthez adjuk a maradék tejet, a tojásokat, a porcukrot, a vaníliát, a finomra reszelt citrushéjakat és a felfuttatott élesztot. Elkezdjük összedolgozni, dagasztani a tésztát. Amikor már szépen összeáll, több részletben hozzáadjuk a puha vajat. Végül pedig beledagasztjuk az aszalványokat és a magokat is. Meleg helyen, letakarva 45 percig kelesztjük.

3. lépés:
A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, majd feltekerjük, és a két végét egymásba dugva kör alakúra formázzuk. A kalácsot egy alaposan kivajazott, sütopapírral bélelt aljú tortaformába helyezzük, és kb. 15 percig még kelni hagyjuk. Ezután a tetejét megkenjük egy kevés tejjel elhabart tojással, megszórjuk szeletelt mandulával és pisztáciával.

4. lépés:
175 fokra elomelegített sütoben 45-50 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, terítsünk rá egy ív sütopapírt.

5. lépés:
A langyosra hult sütemény tetejét még szórjuk meg alaposan porcukorral.



Tipp

Még szebb lesz a kelt tésztánk, ha gőzös sütőben sütjük. Amennyiben nincs ilyen funkciója a sütőnknek, tegyünk az aljába egy forró vizes hőálló edényt már az előmelegítésnél. Aki szeretem a hasonló, nem klasszikus kalácsokat, annak érdemes kipróbálni az olaszok panettonéjét is!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!