
-
Elkészítési idő: 150 perc
-
24 cm-es tortaformához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Kalács gazdagon
Hozzávalók
Elkészítés
Ez a kalács fonás nélkül is az ünnepi asztal dísze lehet!
1. lépés:
Az élesztot egy kevés cukros, langyos tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk.
2. lépés:
A liszthez adjuk a maradék tejet, a tojásokat, a porcukrot, a vaníliát, a finomra reszelt citrushéjakat és a felfuttatott élesztot. Elkezdjük összedolgozni, dagasztani a tésztát. Amikor már szépen összeáll, több részletben hozzáadjuk a puha vajat. Végül pedig beledagasztjuk az aszalványokat és a magokat is. Meleg helyen, letakarva 45 percig kelesztjük.
3. lépés:
A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, majd feltekerjük, és a két végét egymásba dugva kör alakúra formázzuk. A kalácsot egy alaposan kivajazott, sütopapírral bélelt aljú tortaformába helyezzük, és kb. 15 percig még kelni hagyjuk. Ezután a tetejét megkenjük egy kevés tejjel elhabart tojással, megszórjuk szeletelt mandulával és pisztáciával.
4. lépés:
175 fokra elomelegített sütoben 45-50 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, terítsünk rá egy ív sütopapírt.
5. lépés:
A langyosra hult sütemény tetejét még szórjuk meg alaposan porcukorral.
Tipp
Még szebb lesz a kelt tésztánk, ha gőzös sütőben sütjük. Amennyiben nincs ilyen funkciója a sütőnknek, tegyünk az aljába egy forró vizes hőálló edényt már az előmelegítésnél. Aki szeretem a hasonló, nem klasszikus kalácsokat, annak érdemes kipróbálni az olaszok panettonéjét is!