Kalácsban sült sonka

Hozzávalók

Elkészítés

húsvéti kalács, húsvéti sonka, kalács, Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt,

Húsvéti különlegesség, ami az ünnepi asztal dísze lesz.

1. lépés
Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk. A liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a vajat, a tojássárgájákat, végül pedig az élesztős tejet is. Lágy tésztagombóccá dagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen 30–40 percig kelesztjük.

2. lépés
Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a gombócot. Ráhelyezzük a lecsepegtetett sonkadarabot, és ráhajtjuk a tésztát. A felesleget levágjuk. A hajtásnál összecsípjük, és alulra igazítjuk. A levágott darabot megfonhatjuk, és a kalácsunk köré tehetjük. Meleg helyen újabb 30 percig kelesztjük.

3. lépés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és az aljába helyezünk egy forró vizes hőálló edényt, hogy gőz keletkezzen sütés közben. A kalács tetejét megkenjük a tejjel elhabart tojással. Húsz–huszonöt perc alatt készre sütjük. (Légkeveréses sütőben 160 fokon 20 percig sütjük.)



Tipp

Sok tavaszi zöldséggel, tormakrémmel, mustárral és friss tavaszi zöldségekkel tálaljuk. Hasonlóan különleges a tojással és sonkával töltött húsvéti kalács is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm