
-
Elkészítési idő: 60 perc + 60 perc pihentetés = 120 perc
-
2 darabhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Kapros-túrós kalács
Hozzávalók
Elkészítés
Annyiféle kalácsot süthetünk húsvétkor, érdemes kipróbálni a sós töltött változatokat is.
1. lépés
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2. lépés
A tészta többi hozzávalóját – a vaj kivételével – egy tálba mérjük, hozzáadjuk az élesztős tejet is, és alaposan megdagasztjuk. Amikor a tészta már összeállt, több részletben beledogozzuk a puha vajat is. Letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.
3. lépés
Ameddig kel a tészta, elkészítjük a tölteléket, ehhez a hozzávalókat villával alaposan összedolgozzuk. (Ha nem kapunk friss kaprot, használhatunk fagyasztottat vagy szárítottat is.)
4. lépés
A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, hosszában kettévágjuk, hogy két keskenyebb, de hosszabb téglalapot kapjunk. Megkenjük a kapros túrókrémmel, majd a hosszanti oldalától kezdve feltekerjük. A szélét összecsípjük, majd lefelé fordítjuk. Középen, hosszában félbehajtjuk, végül összecsavarjuk. A végét összecsípjük.
5. lépés
A kalácsokat áttesszük sütőpapírral bélelt kenyérsütőformába, és további 15 percig kelesztjük. Sütés előtt a tetejüket megkenjük az elhabart tojással, megszórjuk a magokkal.
6. lépés
180 fokra előmelegített sütőben, 40-45 perc alatt készre sütjük.
Tipp
Ha nem szereted a kaprot, használj metélő- vagy medvehagymát. Ha pedig kipróbálnál még érdekes kalácsokat, ajánlom a pestos kalácsot is.