
-
Elkészítési idő: 120–150 perc
-
28 cm-es átmérőjű formához
-
Nehézségi fok: 4/5
-
Nyomtatás
Kapros-túrós lepény
Hozzávalók
Elkészítés
Békebeli túrós sütemény különleges kapros ízesítéssel.
1. lépés
Az élesztőt egy kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, a tojást, a vajat, a felfuttatott élesztőt, végül folyamatosan adagolva a maradék tejet is. A hozzávalókból ruganyos tésztát gyúrunk, majd letakarva félretesszük, és duplájára kelesztjük nagyjából 30 perc alatt.
2. lépés
Ha letelt a kelesztési idő, elkészítjük a tölteléket. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét kemény habbá verjük. A túrót simára keverjük a cukorral, a búzadarával, a felaprított kaporral és az ízlés szerinti mennyiségű sóval. (Ha édesebbre szeretnénk, nyugodtan tehetünk bele még cukrot. Ha pedig sósabbra, akár el is hagyhatjuk teljesen az édesítést.) A túrós krémbe forgatjuk a tojáshabot.
3. lépés
A tésztát enyhén lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, és óvatosan a kivajazott sütőformába illesztjük. Belenyomkodjuk, majd a forma peremén végigsodorjuk a nyújtófát, ezzel levágva a felesleges részeket. (A levágott tésztát tegyük félre!)
4. lépés
A tésztaalapra simítjuk a túrós tölteléket, és 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük 30 percre.
5. lépés
A tejfölben eldolgozzuk a tojássárgájákat, és a félóra elteltével a sütemény tetejére szedjük. További 20–25 percre visszatesszük sülni. Végezzünk tűpróbát! A langyosra hűlt lepényt már tálalhatjuk is.
Tipp
A félretett tésztát gyúrjuk össze, nyújtsuk vékonyra, majd kenjük meg tejföllel, szórjuk meg felszeletelt sonkával és reszelt sajttal. Tekerjük fel, vágjunk belőle csigákat, és tegyük sütőlemezre. Hagyjuk kelni, amíg sül a lepényünk, majd vékonyan kenjük meg tojással, és 20 perc alatt süssük készre. Ha kihagyjuk a kaprot a süteményből, pici cukrot adunk hozzá, és tovább gazdagítjuk mazsolával, vaníliával és citromhéjjal, csodás édes túrós lepényt is készíthetünk belőle. Ha mégis inkább maradnál a kapros-túrós ízvilágnál, készítsd el ezt a pogácsát is.