Karácsonyi csokoládés piték

Hozzávalók

Elkészítés

csokis pite recept, csokis süti recept, csokoládés pite recept, csokoládés sütemény recept, fűszeres pite recept, karácsonyi pite recept, minipite recept, narancsos pite recept, narancsos-csokoládés sütemény recept, pite recept, ünnepi pite, ünnepi sütemény recept,

Nem csak szépek, de hihetetlenül finomak is ezek a csokoládés piték.

1. lépés:
A tésztát készítjük el elsőként. Ehhez késes robotgépet szeretek használni, ami pillanatok végez a munkával. A lisztet, a fűszert, a porcukrot, a kockázott vajat és a tojásokat a késes robotgép táljába tesszük, és addig dolgoztatjuk, amíg morzsás állagú lesz. Végül addig folytatjuk a gyúrást, amíg szép gombóccá áll össze a tészta. (Robotgép nélkül: az ujjbegyeinkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat, majd dolgozzuk össze sima tésztává.)

2. lépés:
Ha kész, műanyag fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 1 órára, amíg kissé megszilárdul. A vajas tésztából lecsípünk kb. egy formára valót, amit enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, és vékonyra, kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Óvatosan feltekerjük a nyújtófára, majd a vékonyan kivajazott piteformába illesztjük. Beleigazítjuk, és a nyújtófával végig sodorjuk a forma szélét, így levágjuk a túllógó részeket. Néhány helyen megszurkáljuk egy villa segítségével. Ennél a lépésnél érdemes a fagyasztóban tenni 10 percre a formákat, hogy a vaj visszadermedjen. Ezután egy sütőpapír darabot összegyűrűnk, és a tészta tetejére helyezzük, majd pitenehezékkel (vagy ennek hiányában használhatunk száraz babot / lencsét / rizst) feltöltjük. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a formákat 10-12 percre. Óvatosan kivesszük, és eltávolítjuk belőle a nehezéket és a sütőpapírt. A tésztakosárkákat további 5 percre visszatesszük. A megsült, kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Természetesen nagyobb méretű süteményt is süthetünk! Nagyon óvatosan kell bánnunk a kész tésztákkal, nehogy eltörjenek!

3. lépés:
Amíg hűlnek a kosarak, elkészítjük a csokoládékrémet. Ehhez a tejszínt a kezeletlen narancs finomra reszelt héjával és a mézzel felforraljuk, majd több részletben a felaprított csokoládéra öntjük. Simára keverjük egy kanál vagy habverő segítségével. Amikor kész, beledolgozzuk a puha vajat is. (Ha nem szeretnénk narancshéjat a kész süteményben találni, átszűrve öntsük a csokoládéra a tejszínt. Engem például egyáltalán nem zavar, így nem szoktam vele foglalkozni.)

4. lépés:
A csokoládékrémet a kihűlt tésztakosárkákba adagoljuk, és hűtőbe tesszük. Mielőtt teljesen megszilárdulnának, ízlés szerint díszítjük a tetejüket cukorkával és a kimaradt tésztából sütött kekszekkel.



Tipp

Csokis pite rajongóknak szívből ajánlom a málnás-csokoládés álompitét is!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!