
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
10 db 10 cm-es átmérőjű pitéhez
-
Nehézségi fok: 4/5
-
Nyomtatás
Karácsonyi csokoládés piték
Hozzávalók
Elkészítés
Nem csak szépek, de hihetetlenül finomak is ezek a csokoládés piték.
1. lépés:
A tésztát készítjük el elsőként. Ehhez késes robotgépet szeretek használni, ami pillanatok végez a munkával. A lisztet, a fűszert, a porcukrot, a kockázott vajat és a tojásokat a késes robotgép táljába tesszük, és addig dolgoztatjuk, amíg morzsás állagú lesz. Végül addig folytatjuk a gyúrást, amíg szép gombóccá áll össze a tészta. (Robotgép nélkül: az ujjbegyeinkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat, majd dolgozzuk össze sima tésztává.)
2. lépés:
Ha kész, műanyag fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 1 órára, amíg kissé megszilárdul. A vajas tésztából lecsípünk kb. egy formára valót, amit enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, és vékonyra, kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Óvatosan feltekerjük a nyújtófára, majd a vékonyan kivajazott piteformába illesztjük. Beleigazítjuk, és a nyújtófával végig sodorjuk a forma szélét, így levágjuk a túllógó részeket. Néhány helyen megszurkáljuk egy villa segítségével. Ennél a lépésnél érdemes a fagyasztóban tenni 10 percre a formákat, hogy a vaj visszadermedjen. Ezután egy sütőpapír darabot összegyűrűnk, és a tészta tetejére helyezzük, majd pitenehezékkel (vagy ennek hiányában használhatunk száraz babot / lencsét / rizst) feltöltjük. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a formákat 10-12 percre. Óvatosan kivesszük, és eltávolítjuk belőle a nehezéket és a sütőpapírt. A tésztakosárkákat további 5 percre visszatesszük. A megsült, kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Természetesen nagyobb méretű süteményt is süthetünk! Nagyon óvatosan kell bánnunk a kész tésztákkal, nehogy eltörjenek!
3. lépés:
Amíg hűlnek a kosarak, elkészítjük a csokoládékrémet. Ehhez a tejszínt a kezeletlen narancs finomra reszelt héjával és a mézzel felforraljuk, majd több részletben a felaprított csokoládéra öntjük. Simára keverjük egy kanál vagy habverő segítségével. Amikor kész, beledolgozzuk a puha vajat is. (Ha nem szeretnénk narancshéjat a kész süteményben találni, átszűrve öntsük a csokoládéra a tejszínt. Engem például egyáltalán nem zavar, így nem szoktam vele foglalkozni.)
4. lépés:
A csokoládékrémet a kihűlt tésztakosárkákba adagoljuk, és hűtőbe tesszük. Mielőtt teljesen megszilárdulnának, ízlés szerint díszítjük a tetejüket cukorkával és a kimaradt tésztából sütött kekszekkel.
Tipp
Csokis pite rajongóknak szívből ajánlom a málnás-csokoládés álompitét is!