
-
Elkészítési idő: 45 perc + 90 perc pihentetés = 135 perc
-
1 kenyérhez
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Karácsonyi fenyőfa kenyér vele sült sajttal
Hozzávalók
Elkészítés
Csak tedd frissen az asztal közepére, hogy mindenki szabadon csipegethessen belőle!
1. lépés
Az élesztőt a cukros, langyos tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk. Ezután a többi hozzávalóval együtt – a vaj kivételével – 4-5 percig dagasztjuk. A puha vajat több részletben dolgozzuk bele. Addig dagasztjuk, amíg szép fényes és ruganyos tésztát nem kapunk.
2. lépés
A tésztagombócot letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
3. lépés
A megkelt tésztát falatnyi darabokra vágjuk, majd mindegyikből kis gombócot formázunk. Egy sütőpapírral bélelt tepsire rátesszük a brie sajtot, a tetejét éles késsel bevagdossuk, majd fenyőfa alakban körberakjuk a tésztagombócokkal. Így hagyjuk 30 percig kelni. Elhabart tojással megkenjük a tészta tetejét, illetve megszórjuk bazsalikommal. Ezután 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
4. lépés
Frissen, forrón tálaljuk, friss paradicsomokkal díszítve, ezután mindenki tud tépni egy darabkát, amit azután a megolvadt sajtba márthat.
Tipp
Kelt tészta liszttel kalácsosabb, kenyérliszttel kissé tömörebb állagú tésztát kapunk, válasszunk ízlés szerint. Szeretem azokat az ételeket, amiket kötetlenül lehet fogyasztani, és elég csak az asztal közepére tenni. Másik nagy kedvencem a fűszeres partykenyér.