
-
Elkészítési idő: 100 perc
-
8 darabhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Kelt almák
Hozzávalók
Elkészítés
Ezeknek a bájos almáknak a belseje finom almatölteléket rejt.
1. lépés
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a tészta többi hozzávalójával együtt ruganyos tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen, kb. 45 percig kelesztjük.
2. lépés
Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. Ehhez az almát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Egy kisebb edényben vajat forrósítunk, rádobjuk az almát, a cukrot és a fahéjat. Addig pároljuk, amíg majdnem az összes leve elpárolog, besűrűsödik. Félretesszük hűlni.
3. lépés
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből gombócot formázunk. 5 percig pihentetjük, majd kör alakúra nyújtjuk. Mindegyik közepére szedünk az almatöltelékből, a tetejüket erősen összecsípjük, majd megfordítjuk, ez lesz a sütemények alja. Mindegyik közepére szúrunk egy-egy kis darab már üres vaníliahüvelyt (ha nincs otthon, természetesen elhagyható).
4. lépés
A gombócokat papírkapszliba vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 15 percig kelesztjük. A tetejüket megkenjük egy kevés olvasztott vajjal. 180 fokra előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütjük.
5. lépés
Tálalás előtt megszórjuk porcukorral, valamint tovább díszíthetjük őket fűszernövények levelével.
Tipp
Ha tetszett, próbáld ki a vaníliás kelt rózsa receptjét is!