
-
Elkészítési idő: 75 perc + 60 perc pihentetés = 135 perc
-
22x35 cm-es tepsihez
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Kelt szilvás lepény
Hozzávalók
Elkészítés
A szilva fahéjjal az igazi, hát még ha jól eláztatja a sütemész tésztáját.
1. lépés
A langyos tejhez adunk egy kevés cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
2. lépés
A lisztet elvegyítjük csipetnyi sóval. A puha vajat kikeverjük a maradék cukorral, a puha vajjal és a vaníliával, majd váltakozva hozzáöntjük a felfutott élesztős tejet és a lisztet. Lágy, híg állagú, csomómentes tésztát keverünk belőle. Letakarva, meleg helyen 45 percig kelesztjük.
3. lépés
Közben a szilvát kimagozzuk, majd negyedekre vágjuk, végül megforgatjuk a fahéjas cukorban.
4. lépés
A megkelt tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsiben eloszlatjuk spatula segítségével, ezután pedig rászedjük a fahéjas szilvát. Minél több gyümölcs kerül rá, annál kevésbé lehet majd szépen szeletelni, cserébe viszont elképesztően finom sok szilvával. Újabb 15-20 percig hagyjuk pihenni.
5. lépés
160 fokra előmelegített sütőben, 50-60 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp
Kerülhet még a tetejére vágott dió is, ami remek pirult ízt ad majd a süteménynek. Használjuk ki a szilvaszezont, és főzzünk gombócot, vagy csak dobjunk össze egy gyors szilvás tönkölysütit!