
-
Elkészítési idő: 60 perc + 80 perc pihentetés =140 perc
-
1 kenyérhez
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Kétszínű rozsos kenyér
Hozzávalók
Elkészítés
Ez bizony nem egy édes kalács a képen.
1. lépés
A kétféle színű kenyértésztát külön-külön készítjük el, de a folyamat ugyanaz.
2. lépés
A száraz hozzávalókat egy tálba mérjük, elmorzsoljuk benne az élesztőt. elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk a langyos vizet, az olajat, és alaposan megdagasztjuk. Ha már összeállt a tészta, egy vékonyan kiolajozott edénybe tesszük, lefedjük, és 50 percig kelni hagyjuk.
3. lépés
Enyhén lisztezett munkalapon külön-külön téglalap alakúra nyújtjuk a megkelt tésztagombócokat. A világos tésztára ráhelyezzük a kakaósat, és felcsavarjuk. Az illesztésnél összecsípjük, ez a rész kerül majd alulra a formában.
4. lépés
A rudat egy sütőpapírral bélelt kenyérsütőformába fektetjük. 20-30 percig kelesztjük. A tetejét sütés előtt bevágjuk, megkenjük az elhabart tojással, illetve megszórjuk zabpehellyel. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Tipp
A kenyérnek pikáns íze lesz. De nem édes, viszont kétség kívül vajjal és lekvárral vagy mézzel a legfinomabb. Ha pedig bőven van időd, de nincs kedved dagasztani, próbáld ki az egyszerű rozsos kenyér receptjét is!