Vékony és vastag pizzatészta és pizzaszósz

Hozzávalók

Elkészítés

Nagyi Titka Pizzaliszt, Pizza, pizzatésztarecept,

Gyors és egyszerű, vékony és vastag tésztás pizzatészta receptje a hétköznapokra.

1. lépés
A pizzatésztához a liszt 2/3 részét és a többi hozzávalót egy dagasztótálba mérjük, és alaposan összedagasztjuk úgy, hogy a maradék lisztet több részletben adjuk hozzá. Kb. 10 perces dagasztás után vékony pizza esetén rugalmas, vastag pizza esetén lazább, könnyebb tésztát kapunk. Szükség esetén vízzel vagy liszttel javíthatunk a tészta állagán. Az összegyúrt tésztát letakarva 40–50 percig langyos helyen kelesztjük.

2. lépés
Elkészítjük a pizzaszószt: A napraforgóolajat közepes hőfokon felhevítjük egy serpenyőben. Hozzáadjuk a fokhagymát és 1 percig dinszteljük, amíg puha lesz, de még nem barnul meg. Hozzákeverjük a paradicsomokat, a sűrített paradicsomot, a bazsalikomot, a cukrot és ízlés szerint a csilit. Öt–nyolc percig főzzük, míg a szósz kissé besűrűsödik. Levesszük a tűzről, és botmixerrel pürésítjük, amíg igazán sima nem lesz. Sóval és borssal ízesítjük, majd közepes hőfokon további 5–10 percig főzzük, amíg a szósz elnyeri végleges állagát.

3. lépés
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és annyi részre osztjuk, ahány pizzát szeretnénk. Cipót formázunk a tésztadarabokból, és további 10–15 percig pihentetjük.

4. lépés
Pihentetés után kinyújtjuk a cipókat a kívánt méretűre és alakúra. Vékony tészta esetén kb. 2-3 mm, vastag tészta esetén 1-1,5 cm vastagságú legyen. Megkenjük a pizzaszósszal, és ízlés szerint különböző feltéteket teszünk rá, majd 220 fokra előmelegített sütőben megsütjük a tésztát. Vékony tésztájú pizza esetén 15 perc is elég lehet, vastag tészta esetén kicsit több időre van szükség



Tipp

A pizzatészta sokoldalúan használható, készülhet belőle calzone, grissini focaccia vagy akár mozzarellás pizzagolyó is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!