
-
Elkészítési idő: 60 perc perc + 180 perc hűtés perc
-
2 db 20 cm-es tortához vagy 12 db minidesszerthez
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Kókuszos torta
Hozzávalók
Elkészítés
Ezt a tortát elkészítheted kisebb és nagyobb méretben is!
1. lépés
A vajat megolvasztjuk, és félretesszük hűlni. A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéket elkezdjük habbá verni, közben folyamatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Beleszitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a kókuszt, végül pedig 3 részletben az olvadt vajat is. A masszát sütőpapírral bélelt aljú tortaformába tesszük, és 175 fokos sütőben, kb. 25 perc alatt készre sütjük. (Ha minitortákat készítünk, egy tepsin simítsuk el a tésztát, a sütési idő is rövidülni fog 5-10 perccel.)
2. lépés
Amíg sül a piskóta, elkészítjük a kókuszkrémet. A lapzselatinokat hideg vízbe áztatjuk. A kókuszkrémet egy kisebb lábasban feltesszük melegedni. Közben a tojássárgájákat elkeverjük a vaníliával és a cukorral, a forró kókuszkrémet több részletben, állandó keverés mellett a tojásos keverékhez csurgatjuk. Visszaöntjük az egészet a lábasba, és kevergetve besűrítjük. Ekkor levesszük a lángról, hozzáadjuk a kifacsart zselatinlapokat, és feloldjuk benne. A krémet félretesszük hűlni.
3. lépés
A megsült piskótát kihűtjük, majd félbevágjuk. Természetesen készíthetünk egy tortát is belőle, ebben az esetben meg kell várni, amíg az alsó réteg krém majd megköt. Én jobban szeretek belőle lapos tortát csinálni, ezért külön-külön szoktam elkészíteni. Illetve ha van szilikon félgömb vagy nagyobb méretű muffin formánk, akkor minitortákat is tudunk csinálni. A megfelelő méretű piskótakorongokat szaggassuk ki a piskótalapból.
4. lépés
A tejszínt habbá verjük, és a kókuszkrémbe forgatjuk. Már csak a sütemény összeállítása van hátra. Nagyobb tortánál a kapcsos tortaforma aljába helyezzük a piskótalapot, majd rászedjük a mousse-t, és hűtőbe tesszük szilárdulásig. A minitortáknál először a krémet szedjük a forma mélyedéseibe, majd mindegyiket lefedjük egy-egy piskótakoronggal. Akár a fagyasztóba is betehetjük.
5. lépés
A mangót vagy barackot pépesítjük, hozzáadjuk a citromlevet, majd felforraljuk. Közben a zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk, majd a felforralt gyümölcspürében feloldjuk. Kicsit hűlni hagyjuk, végül óvatosan a torta tetejére öntjük. Hagyjuk megszilárdulni a hűtőben.
6. lépés
Az elkészült süteményeket a forma leválasztása után tálalhatjuk is.
Tipp
Ha tetszett a recept, próbáld ki a málnahab-tortát is!