
-
Elkészítési idő: 75 perc
-
1 db pitéhez
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Körtés-gyömbéres pite
Hozzávalók
Elkészítés
Igazi téli sütemény gyömbérrel, körtével és mandulával.
1. lépés
A tésztához a hideg vajat felkockázzuk, majd a kétféle liszttel és a porcukorral összedolgozzuk. Ehhez használhatunk késes robotgépet vagy az ujjbegyeinket.
2. lépés
A morzsához adjuk a tojássárgáját, a gyömbért és a finomra reszelt citromhéjat. Összedolgozzuk, a végén pedig épp csak annyi hideg vizet csepegtetünk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Ekkor gombócot formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a fagyasztóba tesszük 20 percre dermedni.
3. lépés
Közben a megtisztított körtéket felkockázzuk, és egy serpenyőben kevés vajon párolni kezdjük. Hozzáadjuk a citromlevet, a mézet és a fahéjat. Ehhez is adhatunk még egy kevés gyömbért. Néha megkeverve addig pároljuk, amíg elfogy a leve és karamellizálódni kezd a méz. Ekkor levesszük a lángról, és félretesszük.
4. lépés
Lisztezett munkalapon köralakúra nyújtjuk a tésztát, óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire, és a szélén kb. 3 cm-es peremet hagyva megszórjuk a darált mandulával. Rákanalazzuk a gyümölcsöt is, végül pedig szórhatunk a tetejére vágott mandulát.
5. lépés
A tészta széleit a gyömülcsre hajtjuk, és megkenjük az elhabart tojásfehérjével.
6. lépés
200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Tipp
Ha tetszett a recept, próbáld ki az egyszerű almás pitét is!