Kovászos kenyér kezdőknek

Hozzávalók

Kovászos kenyér kezdőknek

Elkészítés

cipó, cipó recept, házi kovászos kenyér, kenyér recept, kenyérsütés, kovász, kovász recept, kovászos cipó, kovászos fehér kenyér recept, kovászos kenyér kezdőknek, kovászos kenyér otthon, kovászos kenyér recept, Nagyi Titka Búzakenyérliszt, Nagyi titka Fehér búzakenyérliszt, Nagyi Titka Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, otthoni kenyérsütés,

Kovászos kenyér recept kezdőknek.

1. lépés
8-10 nappal a kenyérsütés előtt el kell kezdenünk érlelni a kovászt, ha korábbról nincs. Ehhez egy tiszta befőttesüvegben elkeverünk egy evőkanál kenyérlisztet és egy evőkanál langyos vizet. Ezután lazán lefedve a konyhapulton hagyjuk. Naponta egyszer-kétszer „megetetjük” a kovászt, vagyis hozzáadunk újbann egy evőkanál vizet és kenyérlisztet (használhatunk rozslisztet vagy tönkölylisztet is). 8-10 nap elteltével már szépen habzó kovász lesz belőle, amivel elkezdhetünk sütni. A sütésnél a megmaradt kovászt tegyük el hideg helyre, és az újabb sütés előtt 6-8 órával „etessük meg”. (50 g kovászt elkeverünk 50 g liszttel és 50 g langyos vízzel.)

2. lépés
A sütés előtt 6-8 órával megetetjük a kovászt.

3. lépés
A liszteket egy nagy dagasztótálba mérjük, hozzáadjuk a langyos vizet, és nagyjából összegyúrjuk. Így hagyjuk állni 1 órát.

4. lépés
A pihentetés után hozzáadjuk a kovászt, és simára dagasztjuk a tésztát, ez akár 10-20 percet is igénybe vehet. Amikor már szépen kezd összeállni, elvállni az edény falától vagy a kezünktől, hozzáadjuk a sót is, és tovább dagasztjuk, amíg már nem ragad. A dagasztáshoz nyugodtan használhatunk gépet is. Ha szükséges, pótoljuk még a víz mennyiségét. A tésztát egy kiolajozott kelesztőtálba tesszük, és letakarva 30 percig kelesztjük. Ezután a tészta szélét kihúzzuk, és ráhajtjuk a tetejére 5-6-szor. Letekarva újabb félórát pihentetjük. Ezt még kétszer megismételjük, majd legalább 1 órát megint pihenjen a tészta.

5. lépés
A kenyértésztát lisztezett munkalapon cipóvá formázzuk, a széleket középre húzzuk finom, gömbölyítő mozdulatokkal. Óvatosan, ne szökjön meg belőle a levegő! A hajtással felfelé egy alaposan kilisztezett szakajtóba vagy akár egy konyharuhával kibélelt tésztaszűrőbe tesszük letakarva. Legalább 2 órát hagyjuk kelni. (Hűtőben 8-10 órát is kelhet.)

6. lépés
Egy vaslábast 240 fokos sütőben felforrósítunk. A kenyértésztát egy sütőpapírra fordítjuk, azt óvatosan a forró edénybe helyezzük, a tetejét éles pengével bevágjuk, és lefedve 40 percre a 240 fokos sütőbe tesszük. Levesszük a fedőt, és további 20-30 percig sütjük. (Ha nem edényben sütjük, csak forró sütőlapon, gőzt kell képezni a sütőtérben, így egy jó marék jégkockát dobjunk a sütő aljába.)



Tipp

Az elkészült tésztából szeretek lecsípni egy darabot, és pizzát vagy kenyérlángost készíteni belőle, elképesztően finom! Ha mégis egy gyorsabban elkészülő kenyeret választanátok, süssetek szendvicskenyeret!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!