
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
2-3 darabhoz
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Kovászos pizza
Hozzávalók
Elkészítés
Ugyan ez a tészta a kovász miatt előkészületeket igényel, de megéri elkészíteni!
1. lépés:
A kovászunkat a pizzakészítés előtt 6-8 órával megetetjük. Hagyjuk szépen felhabosodni.
2. lépés:
A lisztet és a vizet egy nagy tálba mérjük, és hagyjuk ázni 1 órán át.
3. lépés:
A beáztatott lisztet elkezdjük dagasztani, majd hozzáadjuk a kovászt, és így dolgozzuk tovább. 2-3 perc után mehet bele a só is. Végül pedig egy evőkanálnyi olívaolaj. Összesen legalább 10-15 percig kell dagasztanunk, amíg szép levegős, lágy tésztát nem kapunk. Ekkor áttesszük egy kiolajozott tálba, letakarjuk, és pihentetjük kb. 8-12 órán át.
4. lépés:
A pihentetett tésztát kettévágjuk, és enyhén lisztes munkalapon elkezdjük megformázni. Először gombócot kerekítünk belőle, majd az ujjbegyeinkkel szétnyomkodjuk, egyenletesen széthúzzuk. Áttesszük a sütőlapra (én ezt át szoktam előtte forrósítani, szóval legyünk óvatosak), és ráhelyezzük a kívánt feltéteket.
5. lépés:
250 fokra előmelegített sütőben kb. 8 perc alatt ropogósra sütjük.
Tipp
Ha inkább az amerikai stílusú pizzákat szereted, próbáld ki a serpenyős pizzát is!