
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
1 tortához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Krémes linzertorta
Hozzávalók
Elkészítés
Készíts divatos forma-, szám- vagy betűtortát!
1. lépés
A tésztához a lisztet elvegyítjük a sóval, a porcukorral és a vaníliával. Belekockázzuk a vajat, majd elkezdjük összedolgozni. Ha már félig összeállt, hozzáadjuk a tojássárgáját is, simára gyúrjuk. A tésztát kettévesszük, fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább 1 órára, hogy nyújtható állagúra hűljön.
2. lépés
A linzertésztát lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és kivágjuk belőle a kívánt formát. (Ha például számtortát készítünk, vágjunk ki előre egy kartonból sablont, ennek segítségével könnyen kiszabható a tészta.) A linzert sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. (Ha bonyolultabb a forma, rögtön a sütőpapíron vágjuk ki!)
3. lépés
175 fokra előmelegített sütőben, kb. 12-15 perc alatt készre sütjük a lapokat. Figyeljünk rá, hogy ne barnuljanak meg, majd hagyjuk a tepsin kihűlni, mielőtt levesszük. (A kimaradó tésztát süssük meg keksznek.)
4. lépés
A krémhez simára keverjük a porcukorral, vaníliával és citromhéjjal ízesített mascarponét. Habzsákba töltjük.
5. lépés
Ezután következik a torta összeállítása. A rétegeket (legfeljebb 3-4 legyen) egyenként megkenjük vékonyan lekvárral vagy citromkrémmel, majd a habzsákból pontokat nyomunk a lapokra.
6. lépés
A feldíszített lapokat óvatosan egymásra helyezzük, a tetejét friss gyümölcsökkel vagy más finomságokkal díszítjük.
Tipp
Ha szereted a nem hagyományos tortákat, próbáld ki a fekete-erdő roládot is!