Krémes töltött fánk

Hozzávalók

Krémes töltött fánk

Elkészítés

élesztős fánk, fánk, fánk készítés, fánk recept, fánk sütés, fánksütés, farsangi fánk recept, kelt tészta recept, Nagyi titka Fánkliszt, pudingos fánk recept, szalagos fánk recept, töltött fánk recept, vaníliakrémes fánk,

Készíts farsangi fánkot, csodás vaníliakrémes töltelékkel!

1. lépés
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni.

2. lépés
A lisztet elvegyítjük a maradék porcukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Alaposan megdagasztjuk a tésztát, majd egy kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt megkelesztjük.

3. lépés
Amíg kel a tészta, elkészítjük a vaníliakrémet. A tojássárgájákat elkeverjük a keményítővel, a porcukorral, a vaníliával (lehet rúdból kikapart mag, de vaníliaport is használhatunk)és egy kevés hideg tejjel. A maradék tejet és a tejszínt csípősre melegítjük (kb. 80 fokosra). Amikor már meleg, vékony sugárban a tojásos elegyre csugratjuk, állandó keverés mellett. Az egészet visszaöntjük a lábasba, és közepes lángon, tovább keverve besűrítjük. A pudingot átszedjük egy lapos tálba, fóliát nyomunk a tetejére, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

4. lépés
A megkelt tésztát vékonyan lisztezett munkalapon ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és egy 5 cm-es pogácsaszaggató segítségével kivágjuk belőle a fánkokat. Mindegyiket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd meleg helyen újabb 30 percig hagyjuk kelni.

5. lépés
Olajat öntünk egy vastagfalú edénybe (kb. 3 ujjnyi magasságban), 180 fokosra melegítjük, és egyesével beleengedjük a megkelt fánkokat. Ne tegyünk bele túl sokat egyszerre! Fedőt teszünk rá, majd nagyjából másfél-két perc elteltével levesszük, és megfordítjuk a korongokat. Fedő nélkül ugyanennyi ideig sütjük. A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük.

6. lépés
A kihűlt vaníliakrémet robotgép segítségével fellazítjuk, ezután elkeverjük benne a puha vajat is. A krémet habzsákba töltjük. (Érdemes fánktöltő véget használni, de egy késsel is kiszúrhatjuk a helyet a betöltéshez.)

7. lépés
A fánkokba nyomjuk a habzsákot, megtöltjük a krémmel, végül cukorba hempergetjük.



Tipp

A vaníliakrémhez a tojás és keményítő kikeverésénél adhatunk cukrozatlan kakaóport is, de ha nincs kedvünk vagy időnk pudingfőzéssel foglalkozni, megtölthetjük a kedvenc lekvárunkkal is a fánkokat. Ha tetszett a recept, de tartasz az élesztős tésztáktól, próbáld ki a gyors farsangi fánkocskákat!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!

Süti beállítások