
-
Elkészítési idő: 75 perc + hűtés perc
-
34x20 cm-es tepsihez
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Krémlikőrös krémes kocka
Hozzávalók
Elkészítés
Diódarabok a piskótában, egyszerű likőrös krém és könnyű tejszínhab a tetején, egyszerű és nagyon finom sütemény.
1. lépés
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket elkezdjük habbá verni, amikor már félig kemény a hab, hozzáadunk 50 g porcukrot, és kemény habbá keverjük.
2. lépés
A tojások sárgáját a maradék cukorral szintén fehéredésig keverjük. Ezután hozzáadjuk a tejet és az olajat. Beleszitáljuk a sütőporral vegyített lisztet és egy nagy marék durvára vágott diót, majd csomómentesre keverjük. Beleforgatjuk a fehérjehabot. A masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 17-18 perc alatt készre sütjük a piskótát. Még forrón megkenjük a lekvárral vagy krémlikőrrel.
3. lépés
Amíg sül a piskóta, elkészítjük a krémet. A pudingport elkeverjük a hideg tejjel és egy nagy csipet sóval, majd közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Amikor már nagyon besűrűsödik a keményítőtől, levesszük a lángról és nagyon gyorsan elkeverjük benne a likőrt. Az elkészült pudingot áttesszük egy másik tálba, és közvetlenül a tetejére borítunk egy műanyag fóliát, hogy ne bőrösödjön meg. Így hagyjuk kihűlni.
4. lépés
A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd beledolgozzuk a kihűlt pudingot. A kihűlt piskótalapon egyenletesen eloszlatjuk a krémlikőröés krémet.
5. lépés
A hideg habtejszínt 1-2 evőkanál porcukorral és a zselatin fixszel kemény habbá verjük. A tejszínhabot a krémre simítjuk, végül pedig megszórjuk reszelt csokoládéval, vágott dióval vagy bármilyen díszítéssel. Néhány órára hűtőbe tesszük pihenni.
6. lépés
Éles késsel egyforma szeletekre vágjuk, közben minden vágás között töröljük meg a kést, hogy ne kenjük össze a sütemény oldalát.
Tipp
Rengeteg variáció van a krémre, választhatunk kakaós pudingot, csokoládés krémlikőrrel, vaníliásat ír krémlikőrrel, bátran variáljuk az ízeket! A piskótában is lecserélhető a dió akár pirított mandulára is.