
-
Elkészítési idő: 90 perc + 90-120 perc pihentetés perc
-
1 kenyérhez
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Krumplis kenyér
Hozzávalók
Elkészítés
A krumplis kenyered héja ropogós lesz, a bele pedig jó puha.
1. lépés
A megtisztított krumplit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, áttörjük, a levét pedig félretesszük.
2. lépés
A lisztet elkeverjük a sóval. A langyosra hűlt főzőléből kimérünk kb. 2,5 dl-t, hozzáadunk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk és felfuttatjuk benne az élesztőt.
3. lépés
A liszthez adjuk az összetört burgonyát, az élesztős vizet és az olajat. A tésztát alaposan megdagasztjuk. Ha szükséges, még egy kis lisztet vagy főzőlevet adhatunk hozzá, mert az állaga nagyban függ a krumpli fajtájától.
4. lépés
A megdagasztott tésztát kiolajozott edénybe tesszük, lefedjük, és 1-1,5 órát kelesztjük. Egy vaslábast, kerámia vagy jénai edényt felforrósítunk a sütőben. A megkelt tésztát cipóvá formázzuk, majd egy akkora sütőpapírra helyezzük, ami belefér az edény aljába.
5. lépés
A forró edényt óvatosan kivesszük a sütőből, belehelezzük a sütőpapírral együtt a kenyeret, a tetejét bevágjuk, lefedjük az edény tetejével, végül pedig a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 30 perc után levesszük a fedőt, és további, kb. 15 perdig sütjük nélküle. A kisült kenyér tetejét megspricceljük vízzel.
Tipp
Ha pedig nekiállnál a kovászos kenyérsütésnek, ITT megmutatjuk, hogyan kell.