
-
Elkészítési idő: 75 perc + 60 perc hűtés = 135 perc
-
24 cm-es átmérőjű piteformához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Krumplis pite
Hozzávalók
Elkészítés
A krémes, sajtos, fűszeres burgonya remekül illik az omlós tésztához.
1. lépés
A liszteket, a sót, a fűszereket elvegyítjük, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat. Késes robotgép vagy az ujjbegyeink segítségével morzsás állagúvá dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, végül pedig a hideg vizet. Épp csak annyit, hogy szépen összeálljon a tészta. Műanyag fóliába csomagolva kb. 30 percre fagyasztóba tesszük.
2. lépés
A megtisztított krumplikat kisebb kockákra vágjuk, majd megfőzzük. A hagymát felaprítjük, és a töltelék többi hozzávalójával elvegyítjük. Mivel a burgonyához számtalan fűszer jól illik, bátran variálhatjuk is őket.
3. lépés
A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, és a piteformába illesztjük. Beleigazítjuk, majd a nyújtófa segítségével levágjuk a túllógó részeket. (Ezeket kisüthetjük sós keksznek is.) Egy villa segítségével megszurkáljuk az alját. A formát a kinyújtott tésztával visszatesszük további 15 percre a fagyasztóba.
4. lépés
Egy sütőpapír darabot összegyűrünk, és a tészta tetejére helyezzük, majd pitenehezékkel (ennek hiányában én pl. nyers rizst szoktam használni) feltöltjük. 20 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a tésztát.
5. lépés
Óvatosan kivesszük a sütőből, és eltávolítjuk a sütőpapírt a nehezékkel együtt (utóbbit felhasználhatjuk még számos sütés alkalmával). További 10 percre visszatoljuk a sütőbe.
6. lépés
Végül az elősütött tésztalapra öntjük a tölteléket, és visszarakjuk kb. 40-45 percre a sütőbe.
7. lépés
A kisült pitét langyosra hűlve tálalhatjuk is.
Tipp
Lehetőleg használjunk kivehető aljú piteformát, nagyban megkönnyíti a dolgunkat. A formát nem szükséges kivajaznunk, mivel elég vaj van benne, hogy ne ragadjon bele a formába. A tölteléket természetesen tovább gazdagíthatjuk kolbászkarikákkal, pirított szalonnával is akár.