Krumplis pite

Hozzávalók

krumplis pite

Elkészítés

burgonyás pite recept, finom sós pite recept, fűszeres omlós tészta, krumplis pite recept, krumplis recept, Nagyi titka omlós tészta süteményliszt recept, Nagyi titka pite recept, pite ebédre, sajtos pite recept, sós lepény recept, sós omlós tészta recept, sós pite recept, sós pitetészta alaprecept, sós sütemény recept,

A krémes, sajtos, fűszeres burgonya remekül illik az omlós tésztához.

1. lépés

A liszteket, a sót, a fűszereket elvegyítjük, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat. Késes robotgép vagy az ujjbegyeink segítségével morzsás állagúvá dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, végül pedig a hideg vizet. Épp csak annyit, hogy szépen összeálljon a tészta. Műanyag fóliába csomagolva kb. 30 percre fagyasztóba tesszük.

2. lépés

A megtisztított krumplikat kisebb kockákra vágjuk, majd megfőzzük. A hagymát felaprítjük, és a töltelék többi hozzávalójával elvegyítjük. Mivel a burgonyához számtalan fűszer jól illik, bátran variálhatjuk is őket.

3. lépés

A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, és a piteformába illesztjük. Beleigazítjuk, majd a nyújtófa segítségével levágjuk a túllógó részeket. (Ezeket kisüthetjük sós keksznek is.) Egy villa segítségével megszurkáljuk az alját. A formát a kinyújtott tésztával visszatesszük további 15 percre a fagyasztóba.

4. lépés

Egy sütőpapír darabot összegyűrünk, és a tészta tetejére helyezzük, majd pitenehezékkel (ennek hiányában én pl. nyers rizst szoktam használni) feltöltjük. 20 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a tésztát.

5. lépés

Óvatosan kivesszük a sütőből, és eltávolítjuk a sütőpapírt a nehezékkel együtt (utóbbit felhasználhatjuk még számos sütés alkalmával). További 10 percre visszatoljuk a sütőbe.

6. lépés

Végül az elősütött tésztalapra öntjük a tölteléket, és visszarakjuk kb. 40-45 percre a sütőbe.

7. lépés

A kisült pitét langyosra hűlve tálalhatjuk is.

 



Tipp

Lehetőleg használjunk kivehető aljú piteformát, nagyban megkönnyíti a dolgunkat. A formát nem szükséges kivajaznunk, mivel elég vaj van benne, hogy ne ragadjon bele a formába. A tölteléket természetesen tovább gazdagíthatjuk kolbászkarikákkal, pirított szalonnával is akár.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!