
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
12 darabhoz
-
Nehézségi fok: 2/5
-
Nyomtatás
Magos félbarna zsemle
Hozzávalók
Elkészítés
A félbarna zsemléket bármilyen maggal megsüthetjük.
1. lépés
A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2. lépés
Közben a lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk a vizet, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Beleöntjük a tejben felfuttatott élesztőt, tovább dagasztjuk, végül mehet hozzá az olaj is. Amennyiben keménynek érezzük a tésztát, még egy kis vizet adhatunk hozzá. (Ha a tésztájába is szeretnénk magot tenni, azt a végén gyúrjuk bele.) Az alaposan megdagasztott tésztát áttesszük egy vékonyan kiolajozott tálba, ezután letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
3. lépés
A megkelt tésztét enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, 12 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyikből zsemlét formázunk.
4. lépés
A péksüteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket átkenjük a tejjel elkevert tojással, és így kelesztjük 25-30 percig. Sütés előtt ismét átkenjük, és megszórjuk magokkal.
5. lépés
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra, és – amennyiben nincs rajta gőzfunkció – bespricceljük kicsit vízzel, vagy a sütő aljába teszünk egy meleg vizes edényt. A zsemléket kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Tipp
Ha tetszett a recept, próbáld ki a joghurtos zsemlét is!