Magos félbarna zsemle

Hozzávalók

Magos félbarna zsemle

Elkészítés

12 darabhoz, Nagyi titka Félbarna búzakenyérliszt,

A félbarna zsemléket bármilyen maggal megsüthetjük.

1. lépés
A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.

2. lépés
Közben a lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk a vizet, és elkezdjük dagasztani a tésztát. Beleöntjük a tejben felfuttatott élesztőt, tovább dagasztjuk, végül mehet hozzá az olaj is. Amennyiben keménynek érezzük a tésztát, még egy kis vizet adhatunk hozzá. (Ha a tésztájába is szeretnénk magot tenni, azt a végén gyúrjuk bele.) Az alaposan megdagasztott tésztát áttesszük egy vékonyan kiolajozott tálba, ezután letakarva, meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.

3. lépés
A megkelt tésztét enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, 12 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyikből zsemlét formázunk.

4. lépés
A péksüteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket átkenjük a tejjel elkevert tojással, és így kelesztjük 25-30 percig. Sütés előtt ismét átkenjük, és megszórjuk magokkal.

5. lépés
A sütőt előmelegítjük 180 fokosra, és – amennyiben nincs rajta gőzfunkció – bespricceljük kicsit vízzel, vagy a sütő aljába teszünk egy meleg vizes edényt. A zsemléket kb. 20 perc alatt készre sütjük.



Tipp

Ha tetszett a recept, próbáld ki a joghurtos zsemlét is!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!