
-
Elkészítési idő: 60 perc + 60 perc pihentetés=120 perc
-
12-16 adaghoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Mákos aranygaluska muffinformában
Hozzávalók
Elkészítés
Készíts ezüstgaluskát muffinformában!
1. lépés
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a tészta többi összetevőjéhez, és ruganyosra dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva 1 órát kelesztjük.
2. lépés
A megkelt tésztát 4-6 részre vágjuk, és mindegyikből vékony hurkát sodrunk. Ezeket pici, falatnyi darabokra vágjuk. Átforgatjuk az olvasztott vajban, majd alaposan megforgatjuk a cukros mákban is.
3. lépés
Előkészítjük a muffinformákat. Nagyon jó például vastag, nagyobb méretű papírformában sütni. Ha fém tepsiben sütjük ki, akkor érdemes kivajazni a mélyedéseket.
4. lépés
A muffinformákat kétharmad részig töltjük a galuskákkal. Hagyjuk pihenni, ameddig bemelegszik a sütő. 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
5. lépés
Amíg sül a tészta, elkészítjük a sodót. Ehhez a tojássárgájákat elkeverjük a cukorral, a vaníliával, a keményítővel és kb. 2-300 ml tejjel. A többi tejet addig felforraljuk. A forró tejet több részletben, folyamatos keverés mellett a tojásos alaphoz öntjük. Ezután az egészet vissza a fazékba. Alacsony lángon, állandó keverés mellett besűrítjük. Félretesszük egy kancsóban tálalásig. A hőkiegyenlítésnél figyeljünk, nehogy kicsapódjon a tojás!
6. lépés
A kisült mákos galuskákat egyesével tálaljuk, sodóval alaposan leöntve.
Tipp
Nagyon finom, ha savanykás meggymártást is készítünk hozzá! Ha pedig gyorsan elkészülő mákos desszetre vágysz, próbáld ki a citromos-mákos minikuglófot!