Mákos buborékkalács

Hozzávalók

mákos buborékkalács

Elkészítés

édes kalács recept, édes kelt tészta recept, kalács recept, kalács recept húsvétra, mákos kalács recept, mákos kelt tészta recept, mákos sütemény, Nagyi Titka Kalács liszt, Nagyi Titka kalácsliszt, töltött kalács recept,

Ezt a kalácsot nem kell fonnod, elég kis golyókat formáznod.

1. lépés

A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.

2. lépés

A liszthez adjuk a maradék cukrot, egy csipet sót, a vaníliát, a tojássárgájákat, az olajat és az élesztős tejet. Alaposan megdagasztjuk a tésztát, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

3. lépés

Amíg kel a tészta, elkészítjük a máktölteléket. A tejet felforraljuk. A mákot elvegyítjük a cukorral, a búzadarával és a finomra reszelt citromhéjjal, majd ráöntjük a forró tejet, és simára keverjük. Félretesszük hűlni.

4. lépés

A megkelt tésztát kinyújtjuk, és 25-30 egyenlő négyzetre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk 1-2 nagyobb teáskanálnyi máktölteléket. A sarkokat összecsípjük, majd gombóccá formázzuk. A mákos gombócokat egy sütőpapírral bélelt kenyérsütőformába helyezzük. Hagyjuk kelni 20 percig.

5. lépés

A kalács tetejét megkenjük a tejjel elhabart tojássárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, fedjük be alufóliával.



Tipp

A tölteléket nyugodtan cserélheted diósra is! Ha szereted a töltött kalácsokat, készíthetsz marcipánnal töltött bárány kalácsot is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!