
-
Elkészítési idő: 150 perc
-
1 kalácshoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Mákos buborékkalács
Hozzávalók
Elkészítés
Ezt a kalácsot nem kell fonnod, elég kis golyókat formáznod.
1. lépés
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
2. lépés
A liszthez adjuk a maradék cukrot, egy csipet sót, a vaníliát, a tojássárgájákat, az olajat és az élesztős tejet. Alaposan megdagasztjuk a tésztát, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
3. lépés
Amíg kel a tészta, elkészítjük a máktölteléket. A tejet felforraljuk. A mákot elvegyítjük a cukorral, a búzadarával és a finomra reszelt citromhéjjal, majd ráöntjük a forró tejet, és simára keverjük. Félretesszük hűlni.
4. lépés
A megkelt tésztát kinyújtjuk, és 25-30 egyenlő négyzetre vágjuk. Mindegyik közepére teszünk 1-2 nagyobb teáskanálnyi máktölteléket. A sarkokat összecsípjük, majd gombóccá formázzuk. A mákos gombócokat egy sütőpapírral bélelt kenyérsütőformába helyezzük. Hagyjuk kelni 20 percig.
5. lépés
A kalács tetejét megkenjük a tejjel elhabart tojássárgájával, és 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, fedjük be alufóliával.
Tipp
A tölteléket nyugodtan cserélheted diósra is! Ha szereted a töltött kalácsokat, készíthetsz marcipánnal töltött bárány kalácsot is.