Mákos-diós bejgli

Hozzávalók

Elkészítés

bejgli, bejgli recept, Nagyi Titka Búzarétesliszt,

Ha karácsony, akkor bejgli. Ha bejgli, akkor márványos, vastag a tölteléke és nagyon-nagyon finom!

1. lépés
A langyos liszttel elmorzsoljuk a margarint és a 80 g cukrot. Az élesztőt 20 g cukorral langyos tejben felfuttatjuk, majd a sóval felvert 1 db tojást a megkelt élesztővel a liszthez adjuk, és jól összegyúrjuk. Hideg helyen 2-3 órát pihentetjük, majd 6 egyenlő hengert formázunk belőle.

2. lépés
Elkészítjük a bejglihez a töltelékeket: a 250-250 g cukrot 2,5-2,5 dl tejjel felfőzzük, majd a mákot és a diót leforrázzuk vele, végül hozzájuk adjuk a bő vízben lemosott, majd meleg vízben beáztatott, lecsöpögtetett mazsolát, a reszelt citromhéjat, a rumot és a fahéjat.

3. lépés
A bejgli tésztáját 3-4 mm vastag téglalappá nyújtjuk és hármat mák-, hármat diótöltelékkel töltünk meg. A tölteléket a tészta széléig kenjük, két végét 1 cm szélesen behajtjuk, hosszanti oldalát felcsavarjuk, majd a tetejét felvert tojással megkenjük. Egy órát pihentetjük, ismét megkenjük, utána hideg helyre tesszük, és addig hagyjuk kelni, amíg a teteje megrepedezik, ugyanis ettől kapja márványos jellegét. Közepesen meleg, kb. 170 °C-os sütőben 35–40 percig sütjük. (Légkeveréses sütőben 150 fokon 35 percig sütjük.)



Tipp

A hagyományos diós és mákos töltelék mellett érdemes kísérletezni más ízekkel is. Nagyon finom a gesztenyés és a zserbós (baracklekváros-diós-csokidarabos) bejgli is. Ha a bejgli kész, nézz körül a többi karácsonyi receptünk között is: zserbó-, gyümölcskenyér- és flódni receptet is találsz.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm