
-
Elkészítési idő: 90 perc
-
8 adaghoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Mákos nudli
Hozzávalók
Elkészítés
Gyerekkorunk kedvence a nagyi klasszikus receptje alapján készül ma is.
1. lépés
A mákos nudlihoz a krumplit alaposan megmossuk, és héjával együtt, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, óvatosan lehúzzuk a héját, majd krumplinyomóval áttörjük. Hozzáadunk egy jó nagy csipet sót, a tojást, 30 g vajat, végül folyamatosan adagolva a lisztet is. Addig gyúrjuk és adagoljuk a lisztet, amíg ruganyos, nem ragadós tésztát kapunk.
2. lépés
Több részre vágjuk, és hosszú, vékony rudakat sodrunk belőle, amiket kb. 2,5 cm-es darabokra vágunk. Forrásban lévő, sós vízben, több kisebb adagban megfőzzük a nudlikat. Akkor van készen, ha feljött a víz tetejére, és még fő 1-2 percig. Szűrőkanállal kiszedjük a megfőtt tésztát.
3. lépés
Egy nagy serpenyőben felolvasztunk 10 dkg vajat, és kicsit átsütögetjük benne a nudlikat. Elzárjuk, összekeverjük a mákkal, végül porcukorral édesítjük.
Tipp
A szilvás gombóc kistestvére, a mákos nudli nagyon finom savanykás lekvárral tálalva (pl. szilva, szeder vagy ribizli), de érdemes kipróbálni vaníliaöntettel is. Nosztalgikus emlékeket ébreszt a stíriai metélt is, készítsd el azt vasárnap ebédre.