
-
Elkészítési idő: 60 perc + 120 perc pihentetés=180 perc
-
38x26 cm-es tepsihez
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Mákos-szilvalekváros zserbó
Hozzávalók
Elkészítés
Bár a diós verhetetlen, érdemes kipróbálni a mákos változatot is!
1. lépés
A langyos tejhez adunk egy kevés porcukrot, majd felfuttatjuk benne a szétmorzsolt élesztőt.
2. lépés
A lisztet összedolgozzuk a puha vajjal. Hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját is, végül pedig az élesztős tejet. A kezünkkel vagy robotgép segítségével megdagasztjuk a tésztát. Ha szükséges, adhatunk még hozzá kevés lisztet, de lágyabb tésztát kell kapnunk. 3 egyenlő részre osztjuk, majd fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
3. lépés
A hűtőből kivett tésztagombócokat átgyúrjuk, majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Az első lapot egy – a közepes méretű tepsi méretére szabott – sütőpapírra tesszük, ezzel együtt emeljük át a tepsibe.
4. lépés
A lekvárt meglangyosítjuk, és a felét az első tésztalapra kenjük. A darált mákot elkeverjük a porcukorral, és ennek a felét is a lekvárral megkent lapra szórjuk.
5. lépés
Kinyújtjuk a második gombócot is, és megismételjük az előző lépést. Az utolsó lappal lefedjük a süteményt. 1 órát szobahőmérsékleten pihentetjük. Ezután fogvájóval alaposan megszurkáljuk, és 175 fokra előmelegített sütőben, kb. 35 perc alatt készre sütjük.
6. lépés
A kihűlt zserbó tetejét pici olajjal elkevert olvasztott csokoládéval vonjuk be. Hagyjuk teljesen megszilárdulni a süteményt. Éles késsel – azt minden vágás után megtörölve – egyforma szeletekre vágjuk.
Tipp
Ha nincs szilvalekvárunk, készíthetjük meggy- vagy áfonyalekvárral is. Elárulom, hogy hagyományos zserbó helyett szívesen készítek zserbótekercset is.