Mákos-szilvalekváros zserbó

Hozzávalók

mákos szilvalekváros zserbó

Elkészítés

karácsonyi sütemény recept, karácsonyi süti, mákos karácsonyi sütemény recept, mákos recept, mákos sütemény recept, mákos zsercó recept, Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt, nagyi titka kelt tészta süteményliszt recept, Nagyi titka recept, nem diós zserbó recept, szilvalekváros zserbó recept, ünnepi sütemény recept, zserbó másként, zserbó recept,

Bár a diós verhetetlen, érdemes kipróbálni a mákos változatot is!

1. lépés

A langyos tejhez adunk egy kevés porcukrot, majd felfuttatjuk benne a szétmorzsolt élesztőt.

2. lépés

A lisztet összedolgozzuk a puha vajjal. Hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját is, végül pedig az élesztős tejet. A kezünkkel vagy robotgép segítségével megdagasztjuk a tésztát. Ha szükséges, adhatunk még hozzá kevés lisztet, de lágyabb tésztát kell kapnunk. 3 egyenlő részre osztjuk, majd fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.

3. lépés

A hűtőből kivett tésztagombócokat átgyúrjuk, majd lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Az első lapot egy – a közepes méretű tepsi méretére szabott – sütőpapírra tesszük, ezzel együtt emeljük át a tepsibe.

4. lépés

A lekvárt meglangyosítjuk, és a felét az első tésztalapra kenjük. A darált mákot elkeverjük a porcukorral, és ennek a felét is a lekvárral megkent lapra szórjuk.

5. lépés

Kinyújtjuk a második gombócot is, és megismételjük az előző lépést. Az utolsó lappal lefedjük a süteményt. 1 órát szobahőmérsékleten pihentetjük. Ezután fogvájóval alaposan megszurkáljuk, és 175 fokra előmelegített sütőben, kb. 35 perc alatt készre sütjük.

6. lépés

A kihűlt zserbó tetejét pici olajjal elkevert olvasztott csokoládéval vonjuk be. Hagyjuk teljesen megszilárdulni a süteményt. Éles késsel – azt minden vágás után megtörölve – egyforma szeletekre vágjuk.



Tipp

Ha nincs szilvalekvárunk, készíthetjük meggy- vagy áfonyalekvárral is. Elárulom, hogy hagyományos zserbó helyett szívesen készítek zserbótekercset is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!