Málnás-csokoládés álompite

Hozzávalók

Elkészítés

csokis pite, csokoládés édesség, málnás-csokis pite,

Roppanós tészta, csodás, lágy csokoládé ganache és a tetején a friss málna: ilyen egy tökéletes csokoládés édesség.

1. lépés
A tésztát készítjük el elsőként. Ehhez késes robotgépet szeretek használni, ami pillanatok alatt gyönyörűen kidolgozza. A lisztet, a kakaót, a porcukrot, a kockázott vajat, a sót és a tojást a késes robotgép táljába tesszük, és addig dolgoztatjuk, amíg morzsás állagú lesz. Végül addig folytatjuk a gyúrást, amíg szép gombóccá áll össze a tészta. (Robotgép nélkül: az ujjbegyeinkkel morzsoljuk össze a hozzávalókat, majd dolgozzuk össze sima tésztává.) Ha kész, műanyag fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 1 órára, amíg kissé megszilárdul.

2. lépés
A vajas tésztát enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk, és vékonyra nyújtjuk. Óvatosan feltekerjük a nyújtófára, majd a piteformába illesztjük. Beleigazítjuk, és a nyújtófával végigmegyünk a forma szélén, így levágjuk a túllógó részeket.

3. lépés
Egy sütőpapírdarabot összegyűrünk, és a tészta tetejére helyezzük, majd pitenehezékkel (vagy ennek hiányéban száraz babot/lencsét/rizst) feltöltjük. Tizenöt percre 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a formát.

4. lépés
Óvatosan kivesszük, és eltávolítjuk belőle a nehezéket és a sütőpapírt. A tésztaalapunkat további 5 percre visszatesszük. Ha megsült, kivesszük, és hagyjuk teljesen kihűlni. (amennyiben két pitét sütünk, elkészítjük a maradék tésztából a másikat is.)

5. lépés
Ameddig pihen a tészta, elkészítjük a csokoládétölteléket. Ehhez a tejszínt a mézzel és a vaníliával felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről. Beleszórjuk a felaprított csokoládét, és selymes állagúra keverjük. Végül a puha vajat is eldolgozzuk benne.

6. lépés
A csokoládékrémet a kihűlt tésztalapba öntjük, és a teljes dermedésig hűtőbe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk kevés kakaóporral, végül pedig málnával és egyéb finomságokkal díszítjük.



Tipp

A készre sütött tésztalapot el is tehetjük későbbre. Ha kihűlt, becsomagolva tárolható, amikor pedig szükség van rá, 10 perc alatt a hűtőbe is tehetjük a piténket. A csokoládékrém helyett megtölthetjük a pitetésztát főzött citrom- vagy vaníliakrémmel, de kerülhet bele karamellás, tejszínes, lekváros töltelék. Nagyon finom a klasszikus gyümölcsös pite is.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legfrissebb tartalmakért!

Csatlakozzon közösségünkhöz
és kövessen minket más csatornákon is!

Süti beállítások