Mandulás csigakalács

Hozzávalók

Elkészítés

csiga kelt tészta recept, csigakalács recept, édes kelt tészta recept, édes sütemény recept, édesség, finom kelt tészta recept, hétvégi sütemény, kalács, mandulás csiga, mandulás kelt tészta, mandulás kelt tészta recept, mandulás sütemény recept, Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt, sütemény uzsonnára, vendégváró sütemény,

Nincs is jobb egy bekuckózóz napnál, amikor ilyen foszlós, édes mandulás süteményt majszolhatunk.

1. lépés:
A tejet egy kevés cukorral meglangyosítjuk, majd elmorzsoljuk benne a friss élesztőt. Hagyjuk, hogy néhány perc alatt felfusson. Közben egy nagy tálba mérjük a lisztet. Hozzáadjuk a maradék porcukrot, a vaníliakivonatot, a puha vajat, a tojássárgáját és az élesztős tejet. Ruganyos tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva, meleg helyen kelesztjük 45 percig.

2.lépés:
Amíg kel a tészta, elkészítjük a mandulakrémet. Ehhez habosra keverjük a puha vajat a porcukorral, a reszelt narancshéjjal és a vaníliával, majd tozzáadjuk a tojásfehérjét és az egész tojást is. További 2-3 percig keverjük. Végül beleforgatjuk a darált mandulát és a lisztet.

3. lépés:
A tésztát lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd megkenjük a mandulakrémmel. A téglalap hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük, a szélét pedig összecsípjük, hogy ne nyíljon szét a tészta. Nagyjából 3 cm-es darabokra vágjuk, és a kivajazott sütőformába helyezzük a csigákat, kis helyet hagyva köztük.

4. lépés:
A maradék vajat a tészta tetejére dobáljuk, és rászórjuk a szeletelt mandulát. A formában nagyjából 15 percig kelesztjük még a tésztát, addig pedig előmelegítjük 180 fokra a sütőt.

5. lépés:
Kb. 35 perc alatt készre sütjük a süteményt, majd langyosan tálaljuk.



Tipp

A mandulát cserélhetjük mogyoróra vagy dióra is. De akik bevállalnak egy sós változatot is, azoknak nagyon ajánlom a spenótos-kecskesajtos csigakalácsot!

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm