
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
32 cm-es átmérőjű sütőformához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Mandulás csigakalács
Hozzávalók
Elkészítés
Nincs is jobb egy bekuckózóz napnál, amikor ilyen foszlós, édes mandulás süteményt majszolhatunk.
1. lépés:
A tejet egy kevés cukorral meglangyosítjuk, majd elmorzsoljuk benne a friss élesztőt. Hagyjuk, hogy néhány perc alatt felfusson. Közben egy nagy tálba mérjük a lisztet. Hozzáadjuk a maradék porcukrot, a vaníliakivonatot, a puha vajat, a tojássárgáját és az élesztős tejet. Ruganyos tésztát dagasztunk belőle, majd letakarva, meleg helyen kelesztjük 45 percig.
2.lépés:
Amíg kel a tészta, elkészítjük a mandulakrémet. Ehhez habosra keverjük a puha vajat a porcukorral, a reszelt narancshéjjal és a vaníliával, majd tozzáadjuk a tojásfehérjét és az egész tojást is. További 2-3 percig keverjük. Végül beleforgatjuk a darált mandulát és a lisztet.
3. lépés:
A tésztát lisztezett munkalapon kb. 3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd megkenjük a mandulakrémmel. A téglalap hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük, a szélét pedig összecsípjük, hogy ne nyíljon szét a tészta. Nagyjából 3 cm-es darabokra vágjuk, és a kivajazott sütőformába helyezzük a csigákat, kis helyet hagyva köztük.
4. lépés:
A maradék vajat a tészta tetejére dobáljuk, és rászórjuk a szeletelt mandulát. A formában nagyjából 15 percig kelesztjük még a tésztát, addig pedig előmelegítjük 180 fokra a sütőt.
5. lépés:
Kb. 35 perc alatt készre sütjük a süteményt, majd langyosan tálaljuk.
Tipp
A mandulát cserélhetjük mogyoróra vagy dióra is. De akik bevállalnak egy sós változatot is, azoknak nagyon ajánlom a spenótos-kecskesajtos csigakalácsot!