
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
kb. 50 darabhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Medvehagymás rozspogácsa
Hozzávalók
Elkészítés
A tavasz legjobb sós süteménye. Tejfölbe mártogatva az igazi!
1. lépés
Az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, a vajat, a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Simára dagasztjuk a tésztát, és meleg helyen, letakarva 45 percig kelesztjük.
2. lépés
Amíg kel a tésztánk, elkészítjük a medvehagymapesztót. Ehhez nagyobb darabokra vágjuk a medvehagymát, majd késes aprító vagy botmixer segítségével simára dolgozzuk az olajjal, a reszelt sajttal és egy kevés borssal.
3. lépés
Lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, és vékonyan megkenjük a medvehagymás töltelékkel. Képzeletben három részre osztjuk, az alját és a tetejét behajtjuk középre, majd az oldalát is. Ismét kinyújtjuk kb. 2 cm-es vastagságúra, kiszaggatjuk belőle a pogácsákat, és sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk őket. Legalább 30 percig kelesztjük.
4.lépés
A tetejüket megkenjük az elhabart tojással, szórunk mindegyikre egy kevés sajtot és tökmagot. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Tipp
A medvehagyma helyett az év többi részében használhatunk bazsalikomot és rozmaringot, úgy is nagyon finom lesz a rozspogácsa. Ha mégis inkább klasszikus pogácsát sütnél, készítsd el a tepertős pogácsát vagy a burgonyás pogácsát.