Meggyes-diós kelt pite

Hozzávalók

Elkészítés

diós pite, meggyes pite, Nagyi Titka Kelt tészta süteményliszt,

Friss, puha meggyes pite ráérős hétvégi délutánokra.

1. lépés
A meglangyosított tejhez keverünk egy kevés porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, amíg felfut. Egy nagy tálban a puha vajat kikeverjük a porcukorral, a tojással, a finomra reszelt citromhéjjal és a vaníliával. Ezután mehet bele a felfuttatott élesztő, valamint váltakozva a sóval elkevert liszt és a tej. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, nehogy csomós maradjon. Híg galuskatészta állagúnak kell lennie a végén. Letakarva, meleg helyen 40 percig kelesztjük.

2. lépés
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, eloszlatjuk benne a masszát, végül pedig a tetejére szórjuk a lecsepegtetett meggyet és a durvára vágott diót, majd meghintjük egy kis cukorral. Újabb 15–20 percig kelesztjük.

3. lépés
160 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük. (Légkeveréses sütőben 140 fokon kb. 35 percig sütjük.) Mindenképp ellenőrizzük, hogy a tészta közepe megsült-e!



Tipp

Langyosan tálaljuk, a maradékot alaposan csomagoljuk be műanyag fóliába, hogy ne száradjon ki. Friss vagy mirelit gyümölccsel is készülhet, meggy helyett használhatunk epret, málnát, áfonyát is a pitéhez. Ha kevesebb időd van, akkor a meggyes-reszelt túróst érdemes elkészíteni.

Ha tetszett a recept, ossza meg másokkal is!

Elküldöm