
-
Elkészítési idő: 150 perc
-
8 db zsemléhez
-
Nehézségi fok: 4/5
-
Nyomtatás
Mézes-meggyes tönkölyzsemle
Hozzávalók
Elkészítés
Ínycsiklandó reggeli édes péksütemény aszalt gyümölccsel.Ínycsiklandó reggeli édes péksütemény aszalt gyümölccsel.
1. lépés
Vékonyan olajozzunk ki egy nagy tálat és fedjünk le egy sütőlapot sütőpapírral. Szitáljuk a száraz hozzávalókat egy másik nagy tálba és csináljunk mélyedést a közepébe. Adjuk hozzá a kefirt, a vajat, 1 tojást és a méz felét, majd keverjük össze fakanál segítségével. Borítsuk ki a tésztát enyhén lisztezett munkalapra és dagasszuk 8 percig, vagy amíg a tészta simává, rugalmassá válik, és ha az ujjunkkal megnyomjuk, azonnal visszanyeri az alakját. Tegyük a gyúrt tésztát az előkészített tálba, fedjük le egy tiszta, nedves konyharuhával, és tegyük félre meleg helyre 1 órára, vagy amíg a tészta duplájára kel.
2. lépés
Eközben áztassuk be a meggyet egy tál forró vízbe, és hagyjuk, hogy megszívja magát.
3. lépés
Borítsuk ki a tésztát enyhén lisztezett munkalapra, és finoman ütögessük ki belőle a levegőt, az öklünkkel gyengén lenyomkodva a tésztát. Arra azért vigyázzunk, hogy az összes buborék ne távozzon.
4. lépés
Csepegtessük le a meggyet, és szórjuk a tésztára. Óvatosan hajtsuk össze az egészet, majd finoman dolgozzuk bele a gyümölcsöket a tésztába. Formázzunk belőle 8 zsemlét, majd tegyük őket az előkészített sütőlapra. Takarjuk le őket tiszta, nedves konyharuhával és hagyjuk még 20–30 percig kelni meleg helyen, amíg kétszeresükre nőnek, és amikor már nyomásra csak lassan nyerik vissza az alakjukat.
5. lépés
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Verjük fel a maradék tojást, és kenjük meg vele a megkelt zsemlék tetejét. Permetezzünk egy kevés vizet a forró sütőbe, hogy a keletkező gőztől feljöjjenek. A középső rácson süssük 5 percig, majd vegyük le a sütő hőfokát 180 fokra. Süssük a zsemléket aranyszínűre további 15–20 perc alatt.
6. lépés
Tegyük őket rácsra, hogy kihűljenek. Amíg még melegek, kenjük meg őket a maradék mézzel, hogy fényesek legyenek. Ha túl sűrű a méz, hígítsuk 1-2 evőkanál forró vízzel.
Tipp
Adhatunk a tésztához apróra vágott csokoládét és diót is, úgy is nagyon finom lesz. Szendvicsekhez is tudunk ajánlani zsemlereceptet: a rozsos-magos zsemle, a hamburgerbuci és a bajor zsemle is jó választás lesz.