
-
Elkészítési idő: 90 perc + 4 óra pihentetés = 4 óra 90 perc
-
20-25 darabhoz
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Mogyorós bejgliholdacskák
Hozzávalók
Elkészítés
Mogyoróból is remek bejglitöltelék lesz!
1. lépés
A tejszínt meglangyosítjuk, hozzáadunk egy kevés porcukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Közben a tészta többi hozzávalóját elkezdjük összeállítani a tésztát, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. A készre dagasztott tésztát fóliába csomagolva legalább 60 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
2. lépés
Közben elkészítjük a tölteléket. A hozzávalókat egy lábasba mérjük, és közepes lángon, folyamatos keverés mellett összefőzzük. A tonkabab ritka fűszer, de kiváló kiegészítője a mogyorónak, így ha hozzájutunk, mindenképp próbáljuk ki vele.
3. lépés
Vékonyan lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát. 5-6 cm-es kiszúróval köröket vágunk ki. Mindegyik közepére szedünk egy teáskanálnyit a töltelékből, majd félbehajtjuk. Összenyumjuk a széleket, és holdacska formájúra hajlítjuk. Kisebbek lesznek, mint a pozsonyi kifli. Mindegyiket áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsire.
4. lépés
A tojást szétválasztjuk, majd a sárgájával kizárólag hosszanti irányban lekenjük a süteményeket. Hagyjuk teljesen rászáradni a tojást, így legalább 1 órát pihentetjük. Ezután az elhabart tojásfehérjével is lekenjük, de csak keresztirányban. A nyers kifliket hűvös helyen (nem hűtőben) 2 órát pihentetjük.
5. lépés
2-3 helyen megszutkáljuk a süteményeket, majd 185 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt készre sütjük.