
-
Elkészítési idő: 120 perc
-
20 cm-es átmérőjű piteformához
-
Nehézségi fok: 3/5
-
Nyomtatás
Mogyorós-tejcsokoládés pite
Hozzávalók
Elkészítés
A mogyoró és a tejcsokoládé az egyik legjobb páros!
1. lépés
A lisztet, a porcukrot, az őrölt mogyorót és a felkockázott hideg vajat az ujjbegyeink vagy késes robotgép segítségével morzsásra dolgozzuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, majd egy kevés hideg vizet. Az összeállt tésztát műanyag fóliába csomagoljuk, és 60 percre a fagyasztóba tesszük.
2. lépés
A tésztát enyhén lisztezett felületen vagy két sütőpapír között kinyújtjuk, és a piteformába illesztjük. A széleket levágjuk.
3. lépés
Egy sütőpapír darabot összegyűrünk, és a tészta tetejére helyezzük, majd pitenehezékkel (ennek hiányában én pl. nyers rizst szoktam használni) feltöltjük. 20 percre a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a tésztát.
4. lépés
Óvatosan kivesszük a sütőből, és eltávolítjuk a sütőpapírt a nehezékkel együtt (utóbbit felhasználhatjuk még számos sütés alkalmával). A tésztalapot visszatesszük további kb. 15 percre, amíg készre sül.
5. lépés
Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tejszínt felforraljuk, majd a felkockázott csokoládéra öntjük, és simára keverjük. Végül a puha vajat is beledolgozzuk.
6. lépés
A csokoládékrémet a kihűlt pitealapra öntjük, és a hűtőbe tesszük dermedni. Amikor már nem teljesen folyékony, a tetejét megszórjuk egész mogyoróval.
Tipp
A mogyoróhoz és a tejcsokoládéhoz remekül illik a tonkabab nevű különleges fűszer. Ha hozzájutunk, reszeljünk a tésztába és a töltelékbe is! Ha tetszett a recept, próbáld ki a málnás-csokis álompitét is!